{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milinović: Popisnica je završena, neće se sabirati odgovori "Bošnjaci" i "muslimani"

S
26.4.2013. u 13:45
151
83
Milinović: Popisnica je završena, neće se sabirati odgovori "Bošnjaci" i "muslimani"
151
Milinović: Popisnica je završena, neće se sabirati odgovori "Bošnjaci" i "muslimani"
Zdenko Milinović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pripreme za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH teku po planu, završena je popisnica, a još je potrebno tehnički prilagoditi pitanja koja će se naći na popisnici sa zahtjevima softvera za obradu podataka, rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.
Milinović je na konferenciji za novinare rekao da će popisnica vrlo brzo biti objavljena u Službenom listu i dostupna javnosti. On je naglasio da je u završnoj fazi i metodologija, a pripremljen je i nacrt popisnice za dijasporu.

Milinović je dodao da je raspisan i međunarodni tender za izbor kompanije koja će štampati i distribuirati popisni materijal, a objavljen je i tender za izbor lokaliteta za obradu podataka u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da se radi na rješenjima za obradu podataka i pripremi opreme koja je potrebna za popis, a nabavljen je i videosistem za tri agencije za statistiku, kako bi mogli komunicirati putem videolinka.

Na pitanje novinara da li će se nakon izbora sabirati odgovori gdje su se građani izjasnili kao Bošnjaci i muslimani, on je rekao da se to neće raditi, osim ako se na nivou BiH postigne dogovor o tome.

"Mi se rukovodimo evropskim standardima i ne mogu se sabirati odgovori koji imaju drugu šifru", rekao je Milinović i dodao da svaki odgovor prilikom obrade dobije svoju šifru.

On je naveo da se ne mogu sabirati ni odgovori ako se neko izjasni kao Rom, kao Cigan ili Jevrej i Židov, jer u bazi podataka moraju imati svi odgovori, a sabiraju se samo isti.

Milinović je naglasio da se u popisnici ne nalazi odgovor bošnjački jezik već tri službena jezika - bosanski, srpski i hrvatski, te da se svaki drugi odgovor upisuje i dobija drugu šifru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: