Sa budžeta na budžet
57

Milica Marković se privremeno "skrasila" u Javnom fondu za zaštitu djece RS

Piše: Er. M.
Milica Marković (Foto: N. G./Klix.ba)
Milica Marković (Foto: N. G./Klix.ba)
Bivša zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković nakon isteka mandata, prema svim procjenama, privremeno se skrasila u Javni fond za zaštitu djece Republike Srpske.

Sa budžeta na budžet, riječi su kojim se može opisati trinaestogodišnja karijera doskorašnje zastupnice SNSD-a u državnom organu zakonodavne vlasti Milice Marković.

Uprkos tome što na prošlogodišnjim izborima nije uspjela osvojiti mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milica Marković nije ostala bez posla. U rekordnom vremenu uspjela je, u entitetu koji karakteriše visok stepen nezaposlenosti, pronaći posao.

Marković se za sada skrasila u Javnom fondu za zaštitu djece Republike Srpske na čijem čelu se nalazi Nedeljko Jović. Prema javno dostupnim podacima, Jović je član Socijalističke partije (SP) koja zajedno sa SNSD-om čini vladajuću koaliciju u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Javni fond za zaštitu djece Republike Srpske osnovan je odlukom Vlade RS-a, a sjedište ove javne ustanove je u Bijeljini, rodnom gradu Milice Marković. O tome da Marković nema posebne ambicije da se zadrži u javnom fondu pokazuje i nedavni dopis koji je Milica Marković uputila Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Molim vas da mi izdate uvjerenje kao dokaz da sam bila u profesionalnom radnom odnosu u Parlamentarnoj skupštini BiH u periodu od 6. decembra 2006. godine do 6. decembra 2018. godine. Uvjerenje mi je potrebno u svrhu dokaza o radnom stažu i radnom iskustvu u državnoj službi, a s namjerom prijavljivanja na određeni konkurs", piše u molbi koju je Marković 13. februara 2019. godine uputila Administrativnoj komisiji PSBiH.

Ona je navela da joj se uvjerenje može dostaviti poštom na kućnu adresu ili pak putem privatne mail adrese koja se nalazi na domeni Javnog fonda za zaštitu djece Republike Srpske (jfdz.org).

Marković je diplomirala romanistiku u Novom Sadu 1991. godine. Karijeru političarke započela je u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), a potom prelazi u Srpski narodni savez (SNS). Marković je 2001. godine ušla u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Članica je Glavnog odbora SNSD-a od 2012. i Predsjedništva SNSD-a od 2015. godine. Milica Marković je na izborima 1998. godine, kao kandidatkinja SNS-a, osvojila mandat u Narodnoj skupštini RS. Dvije godine kasnije nije bila izabrana u ovu skupštinu.

Na prvim izborima, nakon prelaska u SNSD, Marković 2006. godine postaje zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a četiri godine kasnije ponovila je uspjeh i ovjerila još jednom zastupnički mandat. Marković se na općim izborima 2014. godine po treći put uzastopno borila za državni parlament. Nije osvojila dovoljno glasova, ali je dobila kompenzacijski mandat.

Milica Marković je vlasnica stana u Bijeljini od 124 kvadrata, vrijednog 180.000 KM. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije je objavio priču o tome kako je Marković besplatno dobila petosoban stan u Bijeljini, plaćen robnom rezervom mazuta. Iako je entitetska vlast u to vrijeme dijelila stanove funkcionerima, Marković nije prošla zakonsku proceduru, već je za njen slučaj smišljen drugi plan.