Bratimljenje dva grada
0

Miletić: Građani Pule prema Sarajevu imaju jako pozitivne emocije

FENA
Pula
Pula
Gradonačelnici Sarajeva i Pule Alija Behmen i Boris Miletić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o bratimljenju između ova dva grada, koji će omogućiti otvaranje prostora za dodatnu saradnju.

Inicijativa za bratimljenje Sarajeva i Pule pokrenuta je prilikom posjete delegacije Grada Pule Sarajevu u julu prošle godine, a na temelju intenzivne i dobre saradnje koja postoji već nekoliko godina.

Sporazumom je, između ostalog, predviđena saradnja dvaju gradova u oblasti lokalne uprave, kulture, obrazovanja, turizma, pitanja mladih, zdravstvene i socijalne politike, zaštite okoline, sporta, te razvoja malih i srednjih preduzeća.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma da je ovim dokumentom formalno uspostavljen most saradnje dvaju gradova, naglašavajući da su dobri odnosi postojali i prije, ali da se sada otvaraju mogućnosti za nove oblasti saradnje.

"Građani Pule prema Sarajevu imaju jako pozitivne emocije. Mislim da možemo jedni od drugih učiti, a ovim sporazumom možemo imati obostranu korist", kazao je on.

Da se Sporazumom otvara cijela paleta odnosa između dva grada naglasio je gradonačelnik Behmen, ističući da je sada važno odrediti prioritete u programima koji su predviđeni ovim dokumentom.

Kao jednu od oblasti saradnje naveo je dva filmska festivala - Sarajevo film festival i Pula film festival, za koje je izražena inicijativa o umrežavanju, a povodom 60. godišnjice festivala u Puli.

U delegaciji Grada Pule bili su i zamjenica gradonačelnika Vera Radolović, predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić, pročelnik Kabineta župana Istarske županije Miodrag Čerina i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Članovi delegacije ova dva grada po završetku svečanosti potpisivanja Sporazuma položili su cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. povodom 21. septembra, Međunarodnog dana mira.