"Turčenje Bošnjaka"
939

Mile Lasić o Izetbegoviću i Erdoganu: Ko ima takve prijatelje, njemu neprijatelji i ne trebaju

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Profesor sa Sveučilišta u Mostaru, bivši diplomata i ekspert za pitanja Evropske unije, Mile Lasić, izrazito je kritičan prema posjeti turskog predsjednika Erdogana i današnjem skupu u sarajevskoj dvorani Zetra. U komentaru za Klix.ba poruke odaslane iz Sarajeva smatra sramotnim, a sve ocjenuje kao ozbiljno udaljavanje naše zemlje od Evropske unije.

Mile Lasić kaže kako u dvanaest temeljnih načela političke moderne, barem kako ju je razumio najumniji njemački kancelar svih vremena, pokojni Helmut Waldemar Schmidt je i načelo "Ne vjeruj političaru koji miješa religiju i politiku".

"Znam o čemu govorim, jer sam prevodio njegove eseje i knjige, npr 'O ethosu političara' i 'Samopotvrđivanje Europe', pa ću ovdje izdvojiti pravilo' broj IV koje u Schmidtovoj interpretaciji glasi: Ne vjeruj onom političaru, šefu države ili vlade koji svoju religiju čini instrumentom svoje težnje za vlašću. Drži odstojanje od takvih političara koji pomiješaju jednu s drugom – svoju onostranu, ka zagrobnom životu orijentiranu religiju, i njihovu ovostranu politiku. Ova opomena vrijedi podjednako i za vanjsku i za unutrašnju politiku. Ona vrijedi podjednako i za građane i za političare. Od političara, pak, moramo zahtijevati respekt i toleranciju prema vjernicima drugih religija. Ko kao politički vođa nije sposoban za to, mora se vidjeti kao opasnost za mir – za mir u unutrašnjosti države i za mir prema vani. Tragedija je što na svim stranama ima rabina, svećenika, pastora i biskupa, mulla i ajatollaha, koji nama laicima uskraćuju svako važno znanje drugih religija. Oni su nas, nasuprot, raznoliko podučavali da o drugim religijama mislimo odbijajući i, čak, nepovoljno. Ali, ko želi mir među religijama taj bi trebao propovijedati toleranciju i respekt. Poštovanje drugih pretpostavlja makar minimum spoznaja drugoga. Već sam dugo vremena uvjeren da ne samo tri abrahamske religije, nego isto tako i hinduizam, budhizam ili shintoizam s pravom zahtijevaju jednaki respekt i jednaku toleranciju. Zbog ovog uvjerenja sam i pozdravio ne samo kao poželjnu, nego i kao hitnu i neophodnu 'Čikašku izjavu o svjetskom ethosu' Parlamenta svjetskih religija. U osnovi je jednakog držanja i 'InterAction Council', forum nekadašnjih šefova država i vlada, koji je još prije deset godina proslijedio generalnom sekretau Ujedinjenih naroda nacrt 'Universal Declaration of Human Responsibilities', kojeg smo izradili na inicijativu Japanca Takeo Fukude. Naš tekst, pisan uz pomoć predstavnika svih velikih religija, sadržava fundamentalna načela humanosti. Na ovom mjestu želim posebice zahvaliti Hans Küngu za njegovu suradnju...", kazao je svojedobno Schmidt.

Iz mnoštva razloga sam ovih dana mojim studentima i bh. javnosti, nastavlja sad Lasić, skretao pažnju na ovu "monty-paytonovsku" manipulaciju u Erdoganovoj režiji s isforsiranom i neuvjerljivom "radnom posjetom" BiH, pa sam podsjećao i na tuđa i vlastita ranija upozorenja o "neo-osmanskom dahu među bosanskim brdima" ili na brilijantnu analizu profesora Envera Kazaza o arhaizaciji, klerikalizaciji, odnosno autoizolaciji iliti "turčenju Bošnjaka" u Bakirovoj i Erdoganovoj verziji.

"Uzdržao sam se od većih komentara sve dok nisam na Klix.ba vidio izvještaj iz Zetre, pri čemu nije bilo lako procijeniti ko je učinio besramnije manipulacije, Recep Tayyip Erdogan ili Izetbegović Junior. Potonji je i u Predsjedništvu BiH i u svom nastupu u olimpijskoj dvorani Zetra bezočno pomiješao i istoriju i historiju, i vjeru i politiku, čime je definitivno pokazao kako nije prosvijećen, ni čovjek ni političar, mjereno Schmidtovim gabaritima. U svakom slučaju je već posve izvjesno da je Bakir Izetbegović ciljno izveo "turčenje Bošnjaka", koje će se obiti i Bošnjacima i cijeloj BiH o glavu. Neupitno je, naime, da se i svim ovim BiH za nekoliko koraka udaljila od Europske unije, pa će za BiH u budućnosti EU sve više biti misaona imenica. Građanima BiH zbog toga i ne preostaje drugo do pokušati 'individualno uključivanje u EU', što mnogi već i čine", zaključio je Lasić.

Profesor Lasić nastavlja dalje i kaže da se "Sultan" nije tako puno 'izlupetao' u Sarajevu, npr. putem slogana "Jedna zastava, jedna država, jedna domovina", kako je zabilježio i ovaj portal, ne bi ni vrijedilo komentarisati kako se u njegovom slučaju radi o neupitnom ljubitelju totalitarizma s Bosfora, koji je već doveo u mnogim oblastima i europsku orijentaciju i kemal-ataturkističko nasljeđe moderne Turske.

"Uostalom, taj novi 'Sultan' godinama već vodi ratove u svojoj zemlji i u prvim susjedstvima, pa je, čak, dobio za to i javnu pohvalu od Izetbegovića Juniora u Predsjedništvu BiH, što je međunarodni skandal par excellence. Ovdje vrijedi podsjetiti kako je Erdogan persona non grata u europskim demokratskim zemljama, te da je nedavno pozvao Europljane da glasaju za svoje desničare i fašiste, a Nijemce i izrijekom da glasaju za profašističku AfD u usponu. Sramotno besprimjerena je u ovom kontekstu gledano bila i današnja 'lekcija' zemljama EU u dvorani Zetra u Sarajevu, upravo iz demokracije, koja u skladu Edoganovom najdubljem uvidu naročito uzorna u neupitno demokratskim zemljama kakva su i Turska i BiH. U savšeno organiziranom 'monty-paytonvskom' crkusu vrhunac cinizma je predstavljalo, ipak, proglašenje takvog turskog predsjednika, notornog Recepa Tayyipa Erdogana za počasnog doktora IUS-a. Rekao bih na kraju - ko ima takve prijatelje, njemu neprijatelji i ne trebaju, jer će zauvijek ostati u politčkom i kulturološkom pogledu malodoban. Nazdravlje nam svima, neka su nam i Allah i svi drugi bogovi u pomoći", zaključio je Mile Lasić.