{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milanović: Vlada RH će pomoći povratničke porodice u BiH

F
5.10.2013. u 14:42
0
33
Milanović: Vlada RH će pomoći povratničke porodice u BiH
0
Milanović: Vlada RH će pomoći povratničke porodice u BiH
Milanović u Livnu (Foto: Fena)
Dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavio je u subotu u Bugojnu gdje je o situaciji u toj općini razgovarao s načelnikom Hasanom Ajkunićem i njegovim najbližim saradnicima, kao i predsjedavajućim Općinskog vijeća Vlatkom Glavašem.
U Mjesnoj zajednici Kandija premijer Milanović susreo se s predstavnicima hrvatskog naroda i povratnicima u ovo naselje, u kojem trenutno živi 120 hrvatskih porodica s oko 350 članova.

U izjavi za brojne domaće i hrvatske medije premijer Milanović je kazao da je prioritet hrvatskih vlasti da pruži pomoć hrvatskim porodicama koje su se vratile na svoja imanja u BiH.

"Ovdje vidimo Hrvatski dom koji se finansira sredstvima Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske a u razgovoru s ljudima ovog kraja obaviješten sam, također, da nemaju centralne škole. To je nešto što ćemo staviti u prioritet, da u Bugojnu bude škola koju će finansirati hrvatska vlada. Naravno, to moramo raditi u saradnji s lokalnim vlastima", naglasio je Milanović.

Ispred Područne škole u Kandiji hrvatski premijer dočekan je pjesmom članica Folklorne sekcije HKD "Napredak" a domaćini su mu bili Miroslav Zelić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u OV Bugojno i Sanela Kolovrat, direktorica Prve osnovne škole Jaklić, u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

"Mi smo iznijeli glavne probleme Hrvata u Bugojnu, a oni se odnose, između ostalog, i na njihovu nedovoljnu zastupljenost u javnim preduzećima. Bugojno je specifično jer od 11 javnih preduzeća u deset ne rade Hrvati. U upravnim i nadzornim odborima ne postoji nijedan Hrvat", istakao je Zelić.

Premijer Milanović je kazao i to da Hrvatska "ne može direktno ulagati u privredu u BiH, ali je može poticati, a na hrvatskim privrednicima je da odluče na koji način i gdje će oni investirati".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: