Hrvatski predsjednik
132

Milanović tvrdi da je spreman s Vučićem i Erdoganom "rješavati" trenutnu situaciju u BiH

M. G.
Foto: Pixsell/Tomislav Miletic
Foto: Pixsell/Tomislav Miletic
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je spreman s predsjednicima Turske i Srbije pokušati s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda postići dogovor o prevazilaženju krize u BiH, koja bi se mogla proširiti na cijeli region.
Glasnogovornik hrvatskog predsjednika Nikola Jelić rekao je za Večernji list da je za Hrvatsku ključno da se Hrvatima u BiH garantuje legitimna zastupljenost u organima vlasti i da se prekine njihovo preglasavanje.

"Predsjednik Milanović je u novembru prošle godine predložio posredovanje trojice predsjednika - Hrvatske, Srbije i Turske - smatrajući da takav format posredovanja može pomoći dogovoru između tri konstitutivna naroda u BiH - Hrvata, Srba i Bošnjaka, kaže Јelić.

Dodao je da Hrvatska ima ustavnu obavezu da brine o položaju Hrvata u BiH i da Milanovićeva inicijativa jedino ima za cilj da osigura ravnopravnost naroda u BiH.

"Predsjednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsjednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u organima vlasti", rekao je Јelić.

Nakon sastanka Erdogana i Vučića, koji je održan u nedjelju u Ankari, gdje je bilo riječi o ovoj temi, Јelić kaže da je Milanoviću drago da razgovori zainteresovanih strana idu u tom smjeru i vjeruje da takav format posredovanja ima realne izglede za uspjeh.

"Ako je moguće dogovoriti posredovanje te vrste, predsjednik Milanović će učestvovati, ali pri tome očekuje i podršku Vlade Hrvatske", naveo je Јelić.

Podsjetit ćemo da je iz Ankare saopćeno da treba organizovati trilateralu s "liderima naroda u BiH". Time se predsjednik Turske upleo u igru Beograda i Zagreba kojom se političari u BiH žele posmatrati kao etničke ili plemenske vođe. Važno je istaći da građani BiH biraju političke predstavnike u vlasti, a ne lidere ili predstavnike naroda.

Iako je Milorad Dodik (SNSD) odmah podržao takvu ideju, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u Bosni i Hercegovini s predsjednicima Republike Turske i Republike Srbije te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

"Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda", izjavio je Izetbegović.