Napao i Schmidta
905

Milanović poručio oficirima iz BiH: Zašto dolazite u neprijateljsku zemlju?

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U izjavi za medije prilikom polaganja zakletve 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović se ponovo osvrnuo na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i mogućnost učestvovanja hrvatskih snaga u EUFOR-u.

Osvrćući se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je prethodno pozvao Schmidta da iskoristi bonske ovlasti Milanović je poručio:

"A što sam ja radio posljednjih godinu dana? Time is of the essence. Neke stvari radite na vrijeme ili ih ne radite", te je ponovio svoj stav o besmislenosti mandata visokog predstavnika i da on donosi odluke koje su isključivo protiv Hrvata.

Milanović je u poznatom tonu rekao: "Imaš li ovlasti ili ne? Ako imaš, zašto onda daješ u javnu raspravu? I onda ti dvije tisuće galamdžija izađe na ulice, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo, ili Hrvata iz Mostara, pa da vidimo kako će proći", te je na kraju aludirajući na izlaganje Plenkovića poručio "Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže”.

Milanović se ponovo osvrnuo i na moguće učešće hrvatskih snaga u EUFOR-u.

“Vojnici Austrije su prisutni u BiH, Hrvatska nije, zato jer se to nekome ne sviđa? Meni se počelo sviđati da budemo" a zatim dodao: "Tu (pokazavši rukom) su oficiri iz Bosne i Hercegovine, bošnjačke nacionalnosti, koji dolaze svake godine. Zašto onda dolaze u neprijateljsku zemlju?"

Potom je Milanović naveo primjer Turske.

"Turska koja nije EU može, a Hrvatska ne može. Erdogan je bio moj drag gost i rekao je da treba ukinuti Dejton. I njegova vojska može biti u BiH. Događaju se veoma tupe i neobične stvari”.