"Nisu isti svi zločini"
342

Milanović o Praljkovom samoubistvu: Imam neki respekt prema tome

M. G.
Foto: Twitter (Foto: EPA-EFE)
Foto: Twitter (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je na današnjoj pres konferenciji u Požegi govorio, između ostalog, i o osuđenom ratnom zločincu iz BiH Slobodanu Praljku.

Kako je rekao hrvatski predsjednik, za njega, Praljak nije problem.

"Razgovarao sam i s bošnjačkim političarima, pitao sam kako mogu uspoređivati Praljka i Mladića. Oni kažu da je komplicirano. Oni su osuđeni, ali nije svaki prijestup i kazneno djelo isto, pa ni svaki krivac nije isti", rekao je Milanović.

Kazao je da svaki zločin u ratu nije isti.

"Ja bih volio da vam srce otvore bošnjački političari, posebno iz SDA, da vam kažu ovo što govore meni. Ali nikad vam neće reći da ovi krvoloci iz Republike Srpske, u koje, opet kažem, Dodik ne spada, nikad neće reći da je to isto. Praljak je na kraju, umjesto da služi još par godina, sebi oduzeo život. Iako je bio u punoj snazi i ne tako star. Pa ja imam neki respekt prema tome", kazao je Milanović.

Podsjećamo, Praljak je zajedno s Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. novembra 2017. godine u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalijum-cijanid.