Ne vidi problem
112

Milan Tegeltija reagovao na Izetbegovićev poziv za njegovu smjenu

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija prokomentarisao je poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića članovima VSTV-a da izglasaju njegovu smjenu.
"Bosna i Hercegovina jedina je država na svijetu u kojoj je jednom dijelu javnosti nenormalno da se prvi čovjek pravosuđa odazove na poziv na sastanak koji su mu formalno uputili predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član kolektivnog šefa države“, rekao je Tegeltija.

Kako kaže, Visoko sudsko i tužilačko vijeće VSTV BiH skrojeno je po modelu Italije u kojoj je ne samo normalno da se organizuju sastanci predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti već i da predsjednik Italije bude u isto vrijeme i predsjednik italijanskog VSTV-a.

Reakcija Tegeltije uslijedila je nakon poziva predsjedika SDA Bakira Izetbegovića, ali i Predsjedništva SDA članovima VSTV-a BiH da pokrenu proceduru smjene Milana Tegeltije zbog prisustva na sastanku koji su jučer sazvali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik VSTV-a BiH uoči odlaska na skup rekao je medijima da bi se isto tako odazvao na poziv predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića ili predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića na sastanak.