Zahtjev studenata
4

Milan Mataruga podnio ostavku na mjesto rektora Univerziteta u Banjoj Luci

Piše: M. N.
Predstavnici studenata Univerziteta u Banjoj Luci
Predstavnici studenata Univerziteta u Banjoj Luci
Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga podnio je ostavku na tu funkciju nakon što su predstavnici studenata tražili to od njega zbog nagomilanih problema koji se već godinama ne rješavaju.

Vijesti o ostavci Mataruge saopćio je Rektorat te je rečeno kako će više detalja biti saopćeno u četvrtak. O njegovoj ostavci sada će odlučivati Senat banjalučkog univerziteta.

Kako je za Klix.ba rekao Aleksandar Vučković, jedan od predstavnika studenata Tehnološkog fakulteta, studenti će i dalje insistirati na svojim zahtjevima i rješavanju problema.

"Pojedini mediji su pokušavali dati politički kontekst ovome svemu, ali nama je cilj da riješimo probleme. U petak će biti sazvan Senat na kojem će se izabrati v.d. rektora, a mi studenti održavamo plenarnu sjednicu gdje ćemo uključiti veliki broj studenata kako bi saznali i za druge probleme o kojima se možda nije govorilo i pokušali ih riješiti", rekao je Vučković.

Ovo je posljedica jučerašnjih dešavanja kada se oko stotinu studenata okupilo u Rektoratu za vrijeme proslave rođendana Univerziteta u Banskim dvorima. Studenti su iznijeli niz zahtjeva, te su poručili rektoru da da ostavku ukoliko ne može riješiti goruće probleme i skandale s kojima se ovaj univerzitet suočava.

Studenti, između ostalog, traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispita. Uputili su i zahtjev za razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetu, gdje je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucjene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu.

Ostale zahtjeve pročitajte ovdje.