Osvrt na koaliciju sa HDZ
165

Milan Dunović o DF-u u ZDK: Ispast će iz vlasti silom ili milom

E. M.
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu s ministrima HDZ-a i DF-a potvrdilo je proširenje koalicije na koju zeleno svjetlo nije dao DF, a potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF) gostujući na FTV je kazao da očekuje ispadanje DF-a milom ili silom.
Prije nekoliko dana u Zeničko-dobojskom kantonu je formirana vlast koju sudeći po raspodjeli ministarstava zajednički čine DF i HDZ. Kantonalni odbor DF-a danima je bez komentara i ne očituju se o dešavanjima ulaska u vlast sa HDZ-om, a poseban komentar na sve to dao je njihov stranački kolega Milan Dunović.

On je gostujući na Federalnoj TV naglasio da je potpisivanjem koalicionog dogovora Šestorke u ZDK, gdje na početku nije bilo HDZ-a, dogovoreno da sve stranke moraju dati zeleno svjetlo za ulazak novih partnera. Tada je Kantonalni odbor DF-a kazao da ne žele biti sa HDZ-om u vlasti, a potom su se ušutjeli.

Dunović je komentarišući situaciju u ZDK kazao da će DF ispasti iz te koalicije milom ili silom.

"Mi smo se očitovali da HDZ ne treba biti partner, ali ostatak koalicije je postupio drugačije. Trenutno su i DF i HDZ u istoj veličini, a moja je lična procjena da će u dogledno vrijeme DF ispasti iz te koalicije, silom ili milom", poručio je Dunović.

S obzirom na to da danima nema saopćenja iz Kantonalnog odbora DF-a o promjeni mišljenja i pristajanja ulaska u vlast HDZ-a, izgledno je da se u ovoj situaciji radi o nekoj vrsti neslaganja unutar same stranke.

Suprotne stavove oko ulaska u vlast sa HDZ-om iz DF-a ranije je iznosio i Zlatan Begić koji je čak i upozorio svoje kolege u ZDK da paze šta rade, a posljednji komentar Dunovića mogao bi se protumačiti na više načina.

Ipak, važno je naglasiti da većina u Skupštini ZDK trenutno ima 23 ruke, sa nezavisnim zastupnicima Omerom Škaljom i Vahidom Ramićem, što je pet ruku više od potrebnih 18 za donošenje odluka.