Tužilaštvo BiH
0

Mikulić optužen za mučenje Bošnjaka u logoru Dretelj

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dražena Mikulića (1972) iz Ljubuškog, koji se tereti da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u logoru Dretelj na području opštine Čapljina, 1993. godine.

Optužnica tereti Mikulića da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, u zatvoru poznatom pod nazivom logor Dretelj, na području općine Čapljina, u periodu od početka mjeseca jula do kraja mjeseca augusta 1993. godine, počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

On je optužen za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te kršenje odredbi Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi lično, sam ili sa drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima na izrazito okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću zarobljenika.

U optužnici se navodi da je optuženi Mikulić u više navrata, kršeći pravila međunarodnog prava nečovječno postupao, zlostavljao, sudjelovao u zlostavljanju i namjernom nanošenju tjelesnog i duševnog bola zarobljenim civilima, kao i nanošenju povreda tjelesnog integriteta, povreda ličnog dostojanstva, koje su počinjene uvredljivim i ponižavajućim postupcima, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke a) i c), u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tžilaštva BiH.