Iskaz svjedoka Tužilaštva BiH
0

Mikulić: Krv na sve strane

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je pred državnim Sudom da ga je optuženi Dražen Mikulić fizički maltretirao u logoru Dretelj u julu 1993. godine.

Dajući iskaz putem video-linka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Enver Grabović ispričao je kako je 25. jula 1993. godine, tokom zatočeništva u Dretelju, dobio “strašni degenek” od optuženog Dražena Mikulića i od vojnika Vide Palamete.

“Udarali su me šakama, nogama, pištoljem... Niti jednog dijela tijela nema gdje nisam bio modar. Razbijene su mi obje arkade, nos, a krv mi je lila na sve strane”, kazao je Grabović.

Prema njegovom iskazu, batine su trajale više od pola sata, sve dok nije udario glavom u stub.

“Tada mi je Dražen Mikulić rekao da spustim glavu prema zemlji. Kako mi je krv sve vrijeme curila iz nosa, Dražen se sagnuo, otvorio usta i pio moju krv. Nakon toga je ustao i kazao: “Napio sam se balijske krvi”, objasnio je Grabović, rekavši da nakon batina sedam dana nije bio u stanju da ustane.

Na pitanje odbrane kako je svjedok znao da ga tuče baš Mikulić, Grabović je objasnio da optuženog ranije nikada nije vidio, ali da su mu ostali zarobljenici iz Dretelja, koji su bili iz mjesta odakle je i optuženi, rekli da ga je on tukao.

Tužilaštvo BiH tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju. U optužnici se navodi da je Mikulić, sam ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

U logoru Dretelj u augustu 1993. godine bio je zatvoren i Emir Đulić, koji je takođe svjedočio u korist Tužilaštva BiH. Dajući iskaz putem video-linka iz SAD-a, Đulić je ispričao da je tokom zarobljeništva doživio maltretiranja strujom. U trenutku hapšenja i odvođenja u logor Đulić je imao 17 godina.

“Kroz žice, koje sam morao da stavim na uši, puštana mi je struja. Te prilike izgubio sam svijest, a krv mi je išla na usta, iz nosa i iz ušiju”, kazao je Đulić.

U nastavku svjedočenja, Đulić je napomenuo da nikada nije saznao ime osobe koja ga je maltretirala, ali i da ga se danas ne bi sjetio.

“Do danas ne znam ko je to uradio. Sjećam se da je taj vojnik bio mlad, ali vjerujte da lik te osobe nikada ne bi mogao da prepoznam”, objasnio je svjedok, napomenuvši da nikome nakon izlaska iz logora o ovome nije pričao jer ga je bilo strah.

Saslušavanjem ova dva svjedoka, Tužilaštvo BiH je završilo dokazni postupak, prenosi BIRN -Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. aprila, kada će odbrana Mikulića početi sa izvođenjem svojih dokaza.