BiH
0

Draženu Mikuliću odgođeno suđenje zbog svjedoka iz sad

SRNA
Suđenje nekadašnjem pripadniku Vojne policije HVO-a Draženu Mikuliću, optuženom za zločine nad civilima u logoru "Dretelj" kod Čapljine, biće odgođeno pred Sudom BiH dok ne bude poznato kada će posljednja dva svjedoka tužilaštva, koji se nalaze u SAD, dati iskaz putem videolinka.

Branilac optuženog advokat Davor Martinović rekao je da odbrana neće početi sa izvođenjem dokaza, dok Emir Đulić i Enver Grebović, posljednji svjedoci Tužilaštva BiH, ne budu ispitani, prenosi Birn.

"Odbrana neće izvoditi dokaze jer će se braniti alibijem", rekao je Martinović na statusnoj konferenciji.

Tužilac Tužilaštva BiH Remzija Smailagić obavijestila je sudsko vijeće i odbranu da svjedoci žele dati iskaz i da čekaju detalje o uspostavljanju videolinka.

Ona kaže da Đulić i Grebović žele da svjedoče, ali da zbog finansijskih problema ne mogu da dođu iz SAD u Sud BiH.

Pošto se ne zna kada će svjedoci biti ispitani, predsjedavajući sudskog vijeća Staniša Gluhajić rekao je da će nastavak suđenja biti naknadno određen.

Tužilaštvo BiH tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO-a nečovječno postupao prema zatvorenim civilima u logoru Dretelj kod Čapljine.
U optužnici se navodi da je Mikulić u više navrata učestvovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.