Povećan obim posla
63

Mikrobiolozi u Tuzli testirali 592 osobe, za brži rad treba im još jedan PCR aparat

A. K.
Aparat za PCR analizu (Foto: A. K./Klix.ba)
Aparat za PCR analizu (Foto: A. K./Klix.ba)
U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli bilježi se povećanje broja izvršenih analiza testova na koronavirus. Mikrobiolozi su do danas obradili 592 brisa, a kako bi svoj posao znatno ubrzali nedostaje im još jedan PCR aparat.

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno je zaposleno 12 osoba koje su raspoređene u četiri tima. Pored tehničara u timovima su četiri ljekara predvođena šefom zavoda profesorom Nijazom Tihićem.

Sve veći broj osoba koje se moraju testirati nametnuo im je novo radno vrijeme u turnusima od 12 sati rada, 24 sata odmora te 24 sata rada, uz 48 sati odmora.

"U razgovoru s profesorom Tihićem došla sam do informacije da im u ovom trenutku ne treba dodatno osoblje, ali im je potreban još jedan aparat za PCR analizu kako bi na takav način mogli još brže završiti testiranja. To je ono na čemu ćemo narednih dana raditi, kako bismo im osigurali još jedan uređaj. Sredstva skoro u cijelosti imamo, samo će nam biti problem da li ćemo na tržištu pronaći takav aparat te koliki je rok isporuke", kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Samo tokom jedne noći tuzlanski mikrobiolozi u prosjeku analiziraju 90 uzoraka potencijalno zaraženih osoba. Ukoliko bude potrebe za zapošljavanje dodatnog adekvatnog kadra u Zavod za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a, Čolić je navela da to zakonska procedura omogućava na rok od 120 dana.

U spomenutom zavodu do danas su testirane ukupno 592 osobe, od toga je iz Tuzlanskog kantona na infekciju SARS-CoV-2 pozitivno 46 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli na bolničkom liječenju je 14 pacijenata, četiri su u Medicinskom institutu Bayer, jedna osoba je u brčanskoj bolnici, dok su dvije iz tuzlanskog medicinskog instituta prevezene u druge bolnice.

U kućnoj izolaciji trenutno se nalaze 24 osobe kod kojih je potvrđena infekcija SARS-CoV-2 virusom. Također, ova epidemiološka mjera izdata je za još 3.832 osobe koje zasad nisu pozitivne na koronavirus.