O sigurnosti
22

Mijo Krešić kontra institucija: Kome više vjerovati - Macronu ili bh. službama

S. H.
Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH (HDZ) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH (HDZ) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U jeku priče o očekivanom povratku bh. državljana s ratišta u Siriji, odnosno njihovoj deportaciji, oglasio se zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić (HDZ) koji aludira da u našoj zemlji postoje sigurnosni problemi te da poruke pojedinih čelnika zemalja EU treba shvatiti ozbiljno.
Povratnici s ratišta u Siriji uskoro stižu u BiH, što je jučer potvrdio i ministar sigurnosti Dragan Mektić, navodeći da je ukupno 260 državljana BiH u sirijskim kampovima. Od tog broja je oko 100 muškaraca, dok su ostalo žene i djeca.

Za ministra Mektića BiH je spremna da prihvati te državljane i da sudi teroristima. I ranije su bh. službe sigurnosti tvrdile da rade svoj posao te da kontrolišu situaciju kada je riječ o povratnicima sa stranih ratišta, naglašavajući da su neutemeljene tvrdnje da je BiH opasna zona.

Ipak, njegov zamjenik Mijo Krešić tvrdi da je zabrinjavajući porast broja migranata koji uz druge sigurnosne probleme zahtijevaju žuran i ozbiljan pristup bh. vlasti.

"Sigurnosni propusti u BiH direktno narušavaju euroatlantske integracije", izjavio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Dodaje da poruke nekih čelnika zemalja iz Evropske unije treba shvatiti ozbiljno. Krešić tu očito aludira na posljednju izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o BiH kao "tempiranoj bombi".

"Upozoravajuće poruke visokih dužnosnika iz zemalja EU i one koje dolaze iz NATO-a treba shvatiti ozbiljno, jer su sigurno bazirane na obavještajnim i drugim podacima kojima njihove službe raspolažu. Sigurnosna politika nam mora biti prioritet, poglavito ako se iskreno zalažemo za integraciju u NATO-u i EU. Upravo je sigurnosna politika jedna od ključnih i prepoznatih politika EU te prilika da dokažemo svoje kapacitete i predanost kao država koja graniči s EU, a kojoj je prioritet i briga sigurnost naših građana", kazao je Krešić.

Ističe kako su pojačani sigurnosni izazovi u vidu migrantskih priliva u BiH dovoljan izazov za koji još nije pronađeno rješenje i svakim danom je sve veći problem.

"I naše stanovništvo zabrinjava migrantska ruta koja prolazi kroz BiH. Svi daljnji izazovi koji će zahtijevati spremnost i usaglašenost ne smiju biti nametani jednostranom politikom, već rješavani dijalogom i konsenzusom svih relevantnih aktera u donošenju odluka", zaključio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.