BiH
0

Mijo Golub se izjasnio se da nije kriv

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine optuženi Mijo Golub se izjasnio da nije kriv.

Sud Bosne i Hercegovine je 3. januara 2014. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine kojom se optuženi Mijo Golub tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stava 3. u vezi stava 1. i krivično djelo odavanje tajnih podataka iz člana 164. stava 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine , a sve u vezi člana 53. i člana 54. KZ-a BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Mijo Golub kao službena osoba Državne agencije za istrage i zaštitu BiH iskoristio svoj položaj ili ovlaštenja i prekoračio granice svog službenog ovlaštenja.

On je optužen da je tajne podatke u predmetu kodnog naziva "Panama Biznis" bez ovlaštenja saopćio i učinio dostupnim neovlaštenoj osobi kako bi ta neovlaštena osoba izbjegla krivično gonjenje u predmetu u kojem se sumnjiči da je pribavila imovinsku korist u iznosu koji prelazi 50.000 KM, saopćeno je iz Suda BiH.