BiH
13

Mijić: Srbija i Slovenija moraju naći načina za isplatu bh. štediša

Piše: N. J.
Zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu Monika Mijić u razgovoru za Klix.ba se osvrnula na izjavu slovenskog premijera Mire Cerara, koji je najavio moguće tužbe protiv dužnika Ljubljanske banke.

Cerar je, podsjetimo, prije nekoliko dana rekao da ne može isključiti slovenske tužbe protiv država nastalih raspadom SFRJ u kojima je Ljubljanska banka imala potraživanja koja nisu podmirena. Dodao je da se radi o problematici sukcesije i drugih problema o kojima je Slovenija već prije jasno izrazila svoja stajališta, te da taj postupak mora teći odvojeno od pitanja stare devizne štednje građana.

Monika Mijić, zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, za Klix.ba je ocijenila kako je očito da Slovenija traži načina da namakne novac za isplatu novca bh. štedišama.

"Sud u Strasbourgu je u julu ove godine dao rok od godinu dana i Srbiji (za Investbanku) i Sloveniji (za Ljubljansku banku) da nađu sistemsko rješenje za isplatu štediša van svoje teritorije i to prema uslovima kako su isplatili štediše u svojoj zemlji. Srbija je u slučaju Investbanke isplatila štediše na osnovu državljanstva Srbije, dok su Slovenci isplatili štediše koji su novac položili na teritoriji Slovenije. Oni sada moraju naći načina da isplate štediše van Srbije, odnosno Slovenije", istakla je Mijić.

Dodala je kako bh. štediše ne mogu učiniti ništa više od dosad učinjenog, te da je obaveza Slovenije i Srbije da sada ispoštuju odluku suda i utvrde shemu prema kojoj će novac biti isplaćivan štedišama od jula naredne godine. Što se tiče bh. štediša, oni će jedino morati položiti dokaz da su imali štednju u ovim bankama.