Narušen ugled
66

Mijatović: Zbog Zornića tražim ostavke svih odgovornih u sarajevskom SDP-u

D. Be.
Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović oglasio se danas povodom informacije da je Enver Zornić, član SDP-a BiH i direktor javnog preduzeća Toplane Sarajevo, osuđen jer je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića tokom rata u glavnom gradu BiH.
"Ratni zločinci iz sva tri naroda u BiH, niti mogu, niti smiju učestvovati u javnom i političkom životu u Bosni i Hercegovini, a kamoli obavljati javne funkcije", rekao je Mijatović.

U saopćenju za javnost je istakao da, ukoliko su navodi koji su se pojavili u medijima tačni, smatra da je ovim žestoko narušen ugled SDP-a BiH kao nikada do sada te da se ovim činom koji je žestok propust Kantonalne organizacije SDP-a BiH Sarajevo, dovelo do neprocenjive štete po ideju socijaldemokratije i same partije.

"Javno se želim ograditi od ovog sramotnog čina te želim obavijestiti javnost da, ukoliko se potvrde navodi iz medija, tražim smjenu Zornića, promptno isključenje iz SDP-a BiH te ostavke svih odgovornih u kantonalnoj organizaciji koji su učestvovali u odluci o njegovom imenovanju", naveo je.

Za utorak je zakazana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj će Mijatović i zvanično uputiti zahtjev za navedeno.

"U svoje lično ime i ime SDP-a BiH želim se izviniti javnosti zbog svega što je ovakva odluka proizvela", zaključio je uz poruku da je spreman iz moralnih razloga i lično podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika SDP-a, iako nije učestvovao u donošenju odluke o imenovanju Envera Zornića.