Uputio mu pismo
133

Mijatović zamolio srpskog patrijarha da pomogne u izmještanju crkve iz dvorišta Fate Orlović

B. R.
Vojin Mijatović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vojin Mijatović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jedan od potpredsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Vojin Mijatović je uputio molbu srpskom patrijarhu da pomogne u izmještanju crkve iz dvorišta Fate Orlović.

U pismu je čestitao Porfiriju Periću na izboru na funkciju patrijarha i poručio mu da se nada da će raditi na povezivanju ljudi. Pozvao ga je i da doprinese rješavanju problema, a posebno je istakao nelegalno izgrađenu crkvu u dvorištu Fate Orlović.

Zbog toga ga je zamolio da pomogne u njenom izmještanju, jer je tako odlučio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

"Molim vas da svojim neupitnim i dokazanim autoritetom pomognete u slučaju izmještanja crkve s parcele i iz dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević Polje u općini Bratunac", potcrtao je Mijatović.

Podsjetio je partrijarha i na teške životne okolnosti s kojima se suočavala Orlović.

"Tragična sudbina Fate Orlović počinje 1995. godine kada su joj u genocidu u Srebrenici ubijeni muž i 20 članova porodice. Dok su se Fata sa sedmero djece i preživjeli članovi porodice nalazili u izbjeglištvu, imovina im je izuzeta u korist Crkvene općine Drinjača bez zakonskog postupka eksproprijacije, te je na toj lokaciji izgrađena crkva", napomenuo je.

Prema Mijatovićivim riječima, poslije više od 20 godina trajanja sudskih postupaka, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kao najviša pravosudna instanca, je u oktobru 2019. godine donio presudu kojom je naloženo uklanjanje crkve s imanja porodice Orlović s rokom izvršenja 1. aprila 2020. godine.

Kritikovao je reakciju vlasti Republike Srpske.

"Indolentnost prema ovom nezakonitom postupku crkvenih i političkih struktura tog vremena i politizacija od vlasti Republike Srpske u ranijem periodu su neutralisali bilo kakvu mogućnost dogovora. Danas, zbog dnevnopolitičkih niskih interesa i opstrukcije pravosnažne presude, karakteriše Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) kao saučesnika u otimanju tuđe neprikosnovene imovine", ocijenio je.

Zatim je ponovo zamolio srpskog patrijarha da reaguje.

"Nedostojan sam da vašoj svetosti tumačim crkvene kanone za zloupotrebu materijalne prirode i sve ostale vaše svjetonazore, ali vas molim da učinite sve što je u vašoj moći u rješavanju ovog problema između ostalog i iz poštovanja prema godinama i tragičnoj sudbini Fate Orlović. Molim vas da budete, kao što ste rekli, Božije oko koje drugačije cijeni čovjeka - cijeni ga po srcu", potcrtao je Mijatović.

Također ga je podsjetio na jedan njegov citat.

"Važno je da ispunjavamo zakone, da praštamo i tražimo oproštaj. Bez toga mi ne samo da nismo hrišćani, nego se može reći da nismo ni ljudi. To što je hrišćansko, to je autentično i ljudsko."

Kako je naveo, svjestan je da može riješiti ovaj problem za koji je istakao da nije samo imovinski problem jedne porodice. Smatra da će njegova reakcija biti, kako je potcrtao, jasan signal svima u Bosni i Hercegovini i regiji da je kamen temeljac budućnosti normalizacija odnosa, ali i konačan dogovor srpskog i bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

"To što smo radili u prošlosti nam nameće obavezu da budemo iskreniji i bolji prema budućnosti i našim naraštajima", dodaje.

Pozvao ga je da iskoristi svoj autoritet.

"Vaša svetosti, ja sam se usudio da vam ovo napišem i zamolim vas da upotrijebite svoj autoritet, ali vam ne pišem kao potpredsjednik jedne političke partije, već kao čovjek, kao Srbin i Bosanac, koji je odrastao na 100 metara od Saborne crkve i Patrijaršije, i kao dijete koje je pohađalo Osnovnu školu Kralj Petar I, koja dijeli dvorište sa Sabornom Crkvom, tik uz Kalemegdansku tvrđavu", zaključio je Vojin Mijatović, jedan od potpredsjednika SDP-a, u pismu srpskom patrijarhu.