{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mijatović: Na Balkanu i u Turskoj pogoršana situacija u vezi sa slobodom medija

F
21.6.2013. u 10:45
1
3
Mijatović: Na Balkanu i u Turskoj pogoršana situacija u vezi sa slobodom medija
1
Mijatović: Na Balkanu i u Turskoj pogoršana situacija u vezi sa slobodom medija
Dunja Mijatović
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović obratila se učesnicima "Speak Up" Konferencije o slobodi izražavanja i slobodi medija na zapadnom Balkanu i u Turskoj koja se održava u Briselu.
Istakla je da je u posljednje dvije godine situacija u vezi sa slobodom medija pogoršana na zapadnom Balkanu i u Turskoj te da nedostaje politička volja organa vlasti da riješe ovaj problem.

Ilustrirala je ove navode činjenicom da je u funkciji OSCE-ove predstavnice za slobodu medija bila primorana da intervenira u predmetima kršenja slobode medija češće nego bilo koji prethodni OSCE-ov predstavnik za slobodu medija.

"To uključuje ne samo zapadni Balkan i Tursku nego i države članice Evropske unije i druge države. Postoje mnogi tipovi problema s kojima se suočavaju medijske kuće i medijski radnici, a ukupna situacija se ne poboljšava. To bi trebalo da bude poziv na uzbunu u Beču, u Strazburu i u Briselu, kao što bi trebalo da razbudi uspavane zvaničnike u glavnim gradovima država zapadnog Balkana i u Turskoj" kazala je Mijatović.

Podsjetila je da provođenje međunarodnih sporazuma ne predstavlja izbor nego obavezu država potpisnica.

"U državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, konstantno ukazujem organima vlasti na slučajeve u kojima su novinari izloženi prijetnjama ili napadima u javnosti, zatvorskim kaznama zbog svog rada, prebijanju ili zlostavljanju, na zatvaranje medijskih kuća, oštećenje ili konfiskaciju njihove imovine, na medijske zakone izrađene nabrzinu bez transparentnosti, itd. Neki zakoni se ne provode efikasno, tužbe za klevetu su široko rasprostranjene i, nažalost, još vidimo elemente nekažnjivosti", dodala je.

Rješenje je, smatra Mijatović, u usklađivanju cjelokupnog pravnog okvira s evropskim standardima, stalno podsjećanje od Evropske komisije, Vijeća Evrope, Kancelarije OSCE-ove predstavnice za slobodu medija i drugih međunarodnih aktera iz vladinog i nevladinog sektora te aktivnija uloga nevladinog sektora u rješavanju ovog problema.

Istakla je da poboljšanje slobode medija nije samo pitanje zakona te da transparentnost i inkluzivnost u izradi i usvajanju zakona, kao i nezavisnost sudstva u provođenju zakona, trebaju biti vođeni jednim ključnim elementom kada su u pitanju mediji - slobodom.

"Nije u pitanju sloboda za novinare ili sloboda za urednike ili izdavače. Sloboda izražavanja i sloboda medija su individualna prava. Ona predstavljaju neku vrstu verbalnog ekvivalenta habeas corpusu. Zato je potreban zajednički napor civilnog društva, političara i međunarodne zajednice", naglasila je.

Smatra da ono što nedostaje da bi napori bili vrijedni truda jeste politička volja vlada da poboljšaju sadašnju situaciju na zapadnom Balkanu i u Turskoj, saopćeno je iz OSCE-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: