|

Mija Martina Barbarić po starom: Svaki put kad ustanem kažem "Za dom spremna"

Mija Martina Barbarić po starom: Svaki put kad ustanem kažem "Za dom spremna"
333
Klix.ba
13.12.2013. u 20:29
542
komentara
333

dijeljenja
Mija Martina Barbarić po starom: Svaki put kad ustanem kažem "Za dom spremna" Mija Martina Barbarić iz pjevačkog perioda
Mija Martina Barbarić, glasnogovornica Federalnog ministarstva turizma i okoliša, koja se zbog statusa na Facebook profilu u kojem je napisala "Za dom spremni" suočava sa disciplinskom prijavom, večeras je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem još jednom potvrdila svoje ranije stavove, a to je da se ne kaje zbog ustaškog pokliča, jer ga smatra isključivo domoljubljem.
Na početku razgovora za Face TV, Barbarić je kazala da nije došla da se brani i opravdava, te da je njen status bio podrška hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću i hrvatskom narodu u trenucima kada su svi pljuvali nešto o čemu nisu imali pravo.

"Kad sam napisala 'Za dom spremna' to je bilo iskazivanje domoljublja, jer riječ dom aoscira na ljubav, domoljublje..Nije bilo trenutka mržnje. To što neko stavlja u kontekst pet godina u odnosu na 500 tokom kojih se taj poklič koristio je igra asocijacija. Sve ostalo je nepotrebna reakcija da me se optužuje i vrijeđa. U ovom trenutku želim reći da znam ko sam i šta sam, ako se neko našao uvrijeđen to nije moj problem", rekla je Barbarić.

Bivša predstavnica BiH na Eurosongu ponovila je svoje stare stavove da "Za dom spremni" nije fašistički pozdrav te da ne postoji zakon koji bi ga zabranjivao.

Hadžifejzović je konstatovao da je to u Hrvatskoj po tri zakona kažnjivo, na što je Barbarić odgovorila: "Onda bi svašta nešto trebalo zabranjivati".

Odgovarajući na pitanje zašto je baš to napisala, Barbarić je ponovila da ostaje pri stavu da je to domoljubni pozdrav.

"Ja sam bogata osoba jer imam dvije domovine, jednu u kojoj sam rođena i jednu po porijeklu", kazala je te dodala da je bila sretna zbog plasmana nogometne reprezentacije BiH na SP u Brazil, ali da u tom slučaju nije imala reakciju na Facebooku.

Na pitanje šta konkretno zna o tom pozdravu kazala je:

"Od bana Josipa Jelačića i Nikole Šubića Zrinjskog je to nešto što je ljude asociralo na dom. Ja samo nastavljam tu tradiciju. Neke se stvari stiču odgojem kao što je ljubav prema domovini, ti to prihvataš ili ne".

Barbarić je kazala da se ne inati insistirajući na tom pozdravu i otkrila da svaki put kada ustane za sebe kaže "Za dom spremni".

"Ovo nije inat, smatram da nisam apsolutno ništa krivo rekla, nisam nikoga uvrijedila statusom koji sam napisala u svoje privatno vrijeme na svom privatnom profilu".

Barbarić je otkrila da je njen pradjed bio veliki hrvatski nacionalista koji je prvi izvisio hrvatski barjak u Mostaru po proglašenju NDH, ali da je zbog neslaganja sa kasnijim stavovima i postupcima Ante Pavelića pogubljen u Jasenovcu.

Barbarić ne smatra da će zbog pokliča "Za dom spremni" biti kažnjena u instituciji u kojoj radi jer, kako je rekla, zakonski "to ne pije vode".

"Šta je to što sam ja napravila protivzakonito, jer zakona nema. Zbog čega sva ova fama", rekla je.

Pokušala je opravdati i svoju izjavu da "Hrvatima nije mjesto u Sarajevu". "Rekla sam to kada su ljudi počeli komentirati da ovdje žive Bosanci i Hercegovci neke ili nikakve vjeroispovjesti. To mi je bilo smiješno. Otkako znam za sebe, ja sam Hrvatica, katolkinja, Hercegovka i BiH je moja država".
Prijavi grešku


Komentari (542)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...