Osjećaju se nesigurno
64

Migrantska kriza u Bihaću izmiče kontroli, u subotu najavljeni protesti građana

Piše: M. Ć.
Foto: Grad Bihać
Foto: Grad Bihać
U Bihaću je danas održan sastanak Kolegija gradonačelnika/načelnika povodom aktuelne migrantske krize i narušene sigurnosne situacije. Nadležne institucije su još jednom pozvane da hitno reaguju jer, kako su istakli, situacija izmiče kontroli.

Prema riječima Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, sastanak je održan na njegovu inicijativu jer se građani osjećaju sve nesigurnije.

"Situacija u vezi s migrantima je sve gora i gora. Ja kao gradonačelnik od svih institucija u ovoj državi jedino mogu očekivati pomoć ovih ljudi i danas sam ih zamolio da se konsultujemo šta da uradimo. Također, želimo pozvati sve nadležne institucije da rade svoj posao, prije svega vladu i premijera Rošića da konačno povuku poteze kada je riječ o zaštiti građana kantona, kao i ministra policije i komesara. Zadatak ministarstva nije da izdaje saopćenja, već da zaštiti građane Bihaća. Ukoliko to ne mogu uraditi vlastitim ljudima i kapacitetima, onda su dužni da alarmiraju FBiH i državu i da se poduzmu efikasne mjere da se zaštite građani Bihaća", rekao je Fazlić.

On je istakao da situacija polako izmiče kontroli i da se dešava ono na što je upozoravao još prije pet mjeseci.

"Tada sam uputio dopis svim institucijama da je ugrožena sigurnost građana Bihaća, tražio intervenciju i upozoravao da će situacija biti sve gora kako se zima bude približavala. Ja kao gradonačelnik i Gradska uprava nemamo nikakve ovlasti da uradimo bilo šta na tom polju", dodao je.

Fazlić je spomenuo i konkretne mjere kojima bi se situacija na terenu poboljšala.

"Prije svega, treba zaustaviti dotok migranata u grad Bihać. Državna granična služba ne radi svoj posao. Meni kao građaninu Bihaća nije dozvoljeno da hodam uz državnu graničnu liniju, ali je izgleda dozvoljeno stotinama migranata da hodaju uz granicu i mogu je prelaziti. Uveden je talgo voz Sarajevo - Bihać u kojem nam dolaze samo migranti, a tim se niko ne bavi. Mi smo ljetos išli protestirati u Sarajevo, a nikakvu pomoć nismo dobili od institucija. Problem je što je ovo, uslovno kazano, prijelazni period, kada ne radi ni federalna ni kantonalna vlada, niti su efikasni državni nadležni organi. Zaista se bojim da će ovo eskalirati. Neke skupine su sve 'militantnije' i ono što se ranije nije dešavalo, sada se dešava", kazao je.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Zbog odsustva reakcije nadležnih institucija, Fazlić je istakao da se boji da ne dođe do samoorganizacije građana kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Nama su ljetos dolazili direktor FUP-a Dragan Lukač i ministar policije Aljoša Čampara i mi smo im rekli da se osjećamo nesigurno. Oni su se čudili kako su loši humanitarni uslovi, ali su kazali da je ovdje sigurnost dobra. Sada je situacija sve gora i mi opet govorimo da se osjećamo nesigurno, građani se samoorganizuju i protestiraju. Ja podržavam svaki vid protesta građana jer smo mi sve vrijeme ostavljeni na milost i nemilost situacije koja nas je zadesila", podcrtao je Fazlić.

U subotu u 18 sati na Gradskom trgu su najavljeni protesti građana Bihaća i USK. Glavni zahtjev je hitno rješavanje migrantske krize, izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprečavanje priliva novih ilegalnih migranata u USK. Istaknuto je i da su putnici u novom talgo vozu koji iz Sarajeva vozi prema Bihaću upravo migranti te je zatražena hitna reakcija Željeznica FBiH. Ukoliko do nje ne dođe, građani su zaprijetili da će blokirati njihove linije i tražiti potpuno ukidanje.

U protekla 24 sata MUP USK je zbog krivičnih djela teške krađe u Bihaću lišio slobode Alžirca, Libijca i Tunižanina. Provale su izvršene u porodične kuće, stambene objekte, kao i u Osnovnu školu "Prekounje" iz koje je ukraden novac i informatička oprema.

Povodom migrantske krize danas se u Vladi USK održava i sastanak Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.