Osmijeh na licima
796

Migranti uz humane Tuzlake osjetili radost Kurban-bajrama

A. K.
Daleko od svojih domova grupa migranata koja se u potrazi za boljim sutra zadesila u Tuzli zahvaljujući humanim građanima osjetila je radost Kurban-bajrama.

Građani Tuzle prvog dana Kurban-bajrama dolazili su ispred Glavne autobuske stanice u ovom gradu kako bi podijelili radost ovog velikog blagdana s migrantima.

U tuđini i daleko od svojih domova migranti su dobijali bajramske kuhane obroke koje su za njih pripremale vrijedne ruke Tuzlanki, zatim kolače i sokove.

Posljednji Bajram mnogi migranti su sa svojim porodicama proveli prije četiri godine, a danas im najviše nedostaje toplina porodičnog doma.

Tu toplinu danas su u određenoj mjeri pokušavali im nadomjestiti humani Tuzlaci, a da je za sreću potrebno tako malo pokazuju fotografije migranta koji već nekoliko dana borave u ovom gradu.

Radost na ovaj veliki muslimanski dan osjetili su i najmlađi migranti koji su sa malenim Tuzlacima igrali fudbal, a smijeh i graja u nekoliko navrata prolamali su se platoom tuzlanske autobuske stanice.

Tuzla je od ranije tranzitni grad za grupe stranih državljana koji su tamo stigli ilegalnim prelaskom granice iz Srbije. Uglavnom ističu da im je cilj da dođu do Evropske unije. Nakon boravka i odmora u Tuzli uglavnom autobusima ili eventualno vozom zapućuju se prema Sarajevu i Bihaću.