Sve više ih na ulicama
200

Migranti sve brojniji u Tuzli, policija u problemima: Od krađe mobitela do brutalnog ubistva

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Sve veći broj migranata ilegalnim putem dolazi do Tuzle, ali i okolnih gradova te općina. U zavisnosti od cilja pojedini se zadržavaju u najvećem gradu Tuzlanskog kantona, dok se drugi zapućuju prema Sarajevu ili Bihaću gdje su formirani migrantski kampovi.

U toku mjeseca juna ove godine na području Tuzlanskog kantona policija je pronašla i evidentirala 1.800 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, sa dokazom o prijavi adrese boravka. Sve ovo predstavlja i otežavajuće okolnosti za obavljanje dužnosti policajcima koji nerijetko intervenišu zbog učestvovanja migranata u krivičnim djelima.

U prethodnom mjesecu zabilježeno je 20 krivičnih djela, među kojima su ubistvo, nanošenje teških tjelesnih povreda, nanošenje teških tjelesnih povreda u pokušaju, razbojništvo i razbojništvo u pokušaju, potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave policije Tuzlanskog kantona.

Najviše migranata iz Pakistana, Afganistana, Bangladeša... Glasnogovornica Uprave policije Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić je za Klix.ba kazala da su policijski službenici u prethodnom mjesecu došli do saznanja da najviše migranata dolazi iz Pakistana, a bilo ih je 715, zatim Afganistana 664, Bangladeša 173, Maroka 35, Indije, Iraka i Irana po 23, Sirije 22, Libije 11, Alžira osam, Kameruna šest, Palestine pet, Egipta četiri, Sudana tri i Somalije jedan.

Kada je riječ o krivičnim djelima, među najteže počinjenim navedeno je ubistvo koje se dogodilo 29. maja ove godine. Kapidžić nam je kazala da je te noći oko 23:10 sati Policijskoj stanici Istok prijavljeno da je u prizemlju kuće u ulici Vakufska u Tuzli došlo do fizičkog obračuna između dvojice migranata.

"Izlaskom službenika policije na mjesto događaja u prizemlju kuće zatečen je povrijeđeni migrant inicijala C.K. rođen 1991. godine iz Maroka, a koji je imao povrede u predjelu leđa, grudnog koša, ruku i glave, u vidu ubodnih rana i posjekotina. Zbog navedenih povreda sanitetskim vozilom je prevezen u UKC Tuzla gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede opasne po život i zadržan je na intenzivnoj njezi", pojasnila nam je Kapidžić.

Daljim rasvjetljavanjem događaja, u spomenutoj kući su pronađeni podaci povrijeđenog kao i od drugog migranta koji je do dolaska službenika pobjegao, a radi se o 25-godišnjem M.B. iz Maroka. Osmog juna povrijeđeni migrant je preminuo, dok je protiv osumnjičenog za ubistvo raspisana potraga.

Kapidžić ističe da je 27. i 28. juna na području Tuzle 26-godišnji Marokanac A.B. počinio krivična djela razbojništvo i pokušaj razbojništva. Naime, kako nam je pojasnila, on je prvenstveno od muškarca iz Tuzle otuđio mobilni telefon, a potom je isto krivično djelo pokušao počiniti kod ženske osobe, ali u toj nakani nije uspio.

Brzom intervencijom policije, on je pronađen te je nakon kriminalističke obrade predat u nadležnost tužilaštva TK gdje mu je, kako nam je potvrdio glasnogovornik ove institucije Admir Arnautović, po hitnoj proceduri određen pritvor.

Prema informacijama od kojih smo došli iz Uprave policije Tuzlanskog kantona, 6. juna ove godine na području Tuzle je došlo i do izbijanja požara u kući koja se nalazi u vlasništvu Fabrike duhana Sarajevo, a tom prilikom su dvije osobe, odnosno migranti zadobili povrede, od kojih je jedan, porijeklom iz Maroka preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Prema nezvaničnim informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže, u vrijeme dolaska vatrogasaca i policije u spomenuti zapaljeni objekt nijedna osoba nije pronađena.

Međutim, operativni radom na terenu utvrđeno je da se u unutrašnjosti nalazila grupa migranata koja je, najvjerovatnije, usljed korištenja narkotičkih sredstava, zaspala, a nakon buđenja su se dali u bijeg. Zbog tjelesnih povreda, zadobijenih u požaru, dvojica migranata su hospitalizirana u UKC Tuzla, ali je jedan naknadno preminuo.

Zatvoren terenski centar, migranti spavaju gdje stignu U borbi s migrantskom krizom otežavajuću okolnost predstavlja i to što je zatvoren Terenski centar Službe za poslove sa strancima BiH koji se nalazio u Tuzli.

"S obzirom na to da je trenutno obustavjlen rad ove službe, shodno njihovim uputama, svi migranti koje policija zatekne na području Tuzlanskog kantona upućuje se u Terenski ured u Sarajevo zbog registracije", dodala je Kapidžić.

Inače, od marta ove godine u Tuzli ne postoji organizrani smještaj migranata, nakon što je veća grupa njih izmještena u kamp Blažuj nadomak Sarajeva. Svi oni koji se trenutno nalaze u Tuzli za smještaj se snalaze kako znaju i umiju. Spavaju u napuštenim objektima, privatnom smještaju i parkovima, a moguće ih je primijetiti i na raskrsnicama dok novac zarađuju tako što prodaju maramice.

Zbog složene epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u Tuzlanskom kantonu se nametnula potreba i za otvaranjem trijažnog punkta za migrante. Kako saznajemo, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović već je održao sastanak sa predstavnicima UNHCR-a i IOM-a, a kontrolni punkt bi se trebao nalaziti na području Kalesije. Tu će se vršiti trijažiranje migranata koji traže azil u BiH ili žele ići u neke druge zemlje.

Iz Uprave policije Tuzlanskog kantona na kraju napominju da shodno raspoloživim informacijama planiraju pojačane aktivnosti na mjestima i u vrijeme gdje se, prema njihovim saznanjima, nalaze migranti. Također, pod kontrolom je i čitava trasa kretanja migranata koji ilegalnim kanalima, najćešće sa prostora Republike Srpske dolaze do Tuzlanskog kantona, odnosno Tuzle.