Istraživanje EMN-a
4

Migranti iz BiH sklopili u Njemačkoj 36 brakova zbog papira

FENA
Migranti porijeklom iz BiH sklopili su u Njemačkoj 2010. godine 36 brakova zbog "papira", pokazala je studija Evropske mreže za migracije (EMN) preko koje članice EU razmijenjuju informacije o migracijama.

Kako prenosi portal Euractiv, migranti porijeklom iz Srbije treći su po broju sklopljenih brakova zbog papira u Nemačkoj. Sumnja se da su migranti iz Srbije u 2010. sklopili 40 brakova sa građanima Njemačke isključivo radi reguliranja boravišnog statusa u toj zemlji, dok su 2009. nadležne njemačke službe ukazale na 64 takva braka.

Brakovi radi reguliranja boravka u članicama Evropske unije, kao i lažna roditeljstva, česta su tema među političarima i medijima u Evropskoj uniji, iako nema statističkih dokaza koliko je to učestala pojava.

Prema podacima Evropske mreže za migracije, koju je 2001. pokrenula Evropska komisija, na prvom mjestu su Turci za koje se sumnja da su sklopili 214 brakova zbog papira 2010. godine u Njemačkoj, a na drugom su građani Vijetnama sa 96 sumnjivih brakova.

Iza Srbije se nalazi Kosovo čiji građani su sklopili 38 brakova zbog papira, kao i Bosna i Hercegovina sa 36 brakova. Na listi 10 zemalja iz kojih potiče najveći broj migranata koji su sklapali lažne brakove sa Nijemcima nalaze se i Ruska Federacija 29, Indija 28, Maroko 25, Hrvatska 24, Nigerija 23 i Ukrajina 22.

Iako među političarima, stručnjacima i u medijima u EU vlada uvjerenje da su brakovi zbog papira i lažna roditeljstva česta pojava, u stvarnosti nema dovoljno podataka o tim slučajevima.