{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mezarje u Vlasenici: 11 nevinih žrtava pronašlo vječni smiraj

20.4.2013. u 14:44
37
Mezarje u Vlasenici: 11 nevinih žrtava pronašlo vječni smiraj
37
Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je obavljena deveta kolektivna dženaza žrtvama agresije na BiH 1992. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Svoj vječni smiraj pronašlo je jedanaest nevinih žrtava, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko masovnih grobnica. Na mezarju Rakita ukupno je ukopano 315 osoba, a građani Vlasenice i okoline još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 2.000 svojih najmilijih.

Današnju kolektivnu dženazu je predvodio vojni muftija Ismail efendija Smajlović, a prisustvovalo joj je oko 2.000 građana Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, te iz Podrinja. Među njima nije bilo visokopozicioniranih bošnjačkih političara, a dženaza je, za razliku od ranijih godina, protekla u dostojanstvenoj atmosferi i bez provokacija građana srpske nacionalnosti iz Vlasenice.

Na mezarju Rakita danas su ukopani: Abid Alibašić, Ibrahim Bećirović, Abdulah Džodžaljević, Senad Bećirović, Fahir Muminović, Mirsad Mehremić, Mevludin Manjić, Muhidin Manjić, Nedim Šahinpašić, Senad Šahinpašić i Meho Sinanović. Među ubijenim su i dva maloljetnika, Meho Sinanović i Mevludin Manjić, koji su 1992. godine imali nepunih 17 godina.

Vlaseničani su ogorčeni što su osobe odgovorne za masovne zločine u tom kraju na slobodi. Haški tribunal i Sud BiH za ubistvo oko 3.000 Vlaseničana do sada su osudili Dragana Nikolića Jenkija, Predraga Bastaha zvanog Car i Gorana Viškovića zvanog Vjetar. Veljko Bašić, upravnik zloglasnog logora Sušica, je na slobodi, a mnogi vlasenički zločinci su nastanjeni u Srbiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: