BiH
37

Mezarje u Vlasenici: 11 nevinih žrtava pronašlo vječni smiraj

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je obavljena deveta kolektivna dženaza žrtvama agresije na BiH 1992. godine.

Svoj vječni smiraj pronašlo je jedanaest nevinih žrtava, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko masovnih grobnica. Na mezarju Rakita ukupno je ukopano 315 osoba, a građani Vlasenice i okoline još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 2.000 svojih najmilijih.

Današnju kolektivnu dženazu je predvodio vojni muftija Ismail efendija Smajlović, a prisustvovalo joj je oko 2.000 građana Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, te iz Podrinja. Među njima nije bilo visokopozicioniranih bošnjačkih političara, a dženaza je, za razliku od ranijih godina, protekla u dostojanstvenoj atmosferi i bez provokacija građana srpske nacionalnosti iz Vlasenice.

Na mezarju Rakita danas su ukopani: Abid Alibašić, Ibrahim Bećirović, Abdulah Džodžaljević, Senad Bećirović, Fahir Muminović, Mirsad Mehremić, Mevludin Manjić, Muhidin Manjić, Nedim Šahinpašić, Senad Šahinpašić i Meho Sinanović. Među ubijenim su i dva maloljetnika, Meho Sinanović i Mevludin Manjić, koji su 1992. godine imali nepunih 17 godina.

Vlaseničani su ogorčeni što su osobe odgovorne za masovne zločine u tom kraju na slobodi. Haški tribunal i Sud BiH za ubistvo oko 3.000 Vlaseničana do sada su osudili Dragana Nikolića Jenkija, Predraga Bastaha zvanog Car i Gorana Viškovića zvanog Vjetar. Veljko Bašić, upravnik zloglasnog logora Sušica, je na slobodi, a mnogi vlasenički zločinci su nastanjeni u Srbiji.