Policijski komesar
176

Mevludin Halilović: Nezavisni odbor je dobio zadatak da me smijeni

Piše: I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Policijski komesar Kantona Sarajevo predstavio je izvještaj rada Policijske uprave MUP-a KS napominjući da je zabilježen pad krivičnih djela u svim oblastima krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i da nije bilo razloga za njegovu smjenu.

Smanjeni su, prema tvrdnjama komesara Halilovića, registrovani prekršaji, krađe automobila, paljevine automobila, saobraćajne nezgode i druga krivična djela, zbog čega, uz ostalo, smatra da nije bilo razloga da dobije nezadovoljavajuću ocjenu Nezavisnog odbora kojom su stvoreni preduslovi za njegovu smjenu.

"Ja nisam ničiji policajac", kategoričan je Halilović.

Znao je, kako kaže, da će imati problema kada je od njega zatraženo da zaposli sina člana Nezavisnog odbora u Policijsku upravu MUP-a KS. Drugi član Nezavisnog odbora je, ističen on, tražio od njega premještaj za suprugu. Osim toga, imao je i drugih političkih pritisaka s različitim zahtjevima.

"Svima sam rekao da se prijave i da samo mogu garantovati da će konkurs biti pošteno i pravedno proveden", rekao je Halilović.

Istakao je da su apsurdne stvari koje se navode u izvještaju Nezavisnog odbora, vezane za pokretanje disciplinskih postupaka protiv službenika Policijske uprave MUP-a KS koji su radili na slučaju "Dženan Memić".

"U izvještaju je napravljen bućkuriš koji nema ni glavu ni rep. Nezavisni odbor je nešto napisao i sad neko treba zbog toga pred streljački vod", kazao je Halilović.

Prema njegovim riječima, Jedinica za profesionalne standarde je napravila plan da na osnovu tog izvještaja provede unutrašnje istrage protiv policijskih službenika koji se spominju u izvještaju.

"Radili su istrage i završili prije zakonskog roka koji je propisan pet mjeseci. Sve je to završeno za nepuni mjesec. Svaki izvještaj kako se završavao sam dostavljao Nezavisnom odboru", istakao je Halilović dodavši da je NO u maju mjesecu 2017. godine imao informaciju o svemu što se radilo.

Naveo je da se nije upuštao u komentarisanje slučaja "Dženan Memić", osim jednom u intervjuu za Klix.ba.

"Tri godine se neko proziva, a radio je u dobroj namjeri. Istraga koja je vođena protiv pet naših službenika, na osnovu izvještaja Ad hoc komisije, je obustavljena. Odluku o obustavi je postupajući tužilac donio jer u radnjama tih službenika nema elemenata krivičnog djela. Tu je odluku potvrdila glavna kantonalna tužiteljica", istakao je Mevludin Halilović.

Napomenuo je kako Nezavisni odbor njemu kao policijskom komesaru nikada nije dostavio nijedan zapisnik.

"Nakon što je dokument dostavljen bio je zatamnjen, a sama činjenica da ja nisam imao priliku da vidim te zapisnike i da mi nije odobreno je zaista nevjerovatna. Nezavisni odbor je dobio zadatak da me smijeni", zaključio je komesar Mevludin Halilović.