"Dani mevluda i zikra"
67

Mevlud u Blagaju: Muslimani su jedan džemat i imaju zajednički put

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Hiljade vjernika i ove godine pogodilo je vrle Bune u Blagaju te u neponovljivom ambijentu tekije prisustvovale završnoj manifestaciji ovogodišnjih "Dana mevluda i zikra".

Predvođeni šejhom Sirrijom ef. Hadžimejlićem, predsjednikom Tarikatskog centra BiH, derviši, šejhovi i hercegovački imami proučili su mevlud i zikr, a poslane su poruke nacionalnog i vjerskog jedinstva.

Mostarski muftija, Salem ef. Dedović, kazao je kako su hiljade pristiglih vjernika iz svih krajeva naše zemlje, ali i dijaspore, usprkos kiši, čistim muminskim dušama položile svoj test.

"Ovolikim današnjim skupom u ovoj pitomoj dolini potvrđujemo našu predanost zajednici. Ova manifestacija svjedoči da su važni i čvrsti temelji naše duhovnosti, našeg naroda i naše domovine, i u istočnoj Hercegovni, u Gacku, Bileći, Trebinju, kao i zapadno, u Glamoču, Livno... Koliko su čvrsti ti temelji, toliko je čvrsta i naša domovina", kazao je muftija.

Dodao je kako je tekija mjesto gdje se duše vjernika smiruju, posebno spominjanjem Allahovog imena.

"Ovakvi skupovi, ovakvi muminski zborovi trebaju da se naš iman uvećava, da se naše muminsko srce osnažuj i smiruje. Ovakvi zborovi treba da nas osnaže i da budu putokaz da smo mi jedna jedinistvena zajednica, jedan džemat, jedan put, jedan interes", poručio je muftija Dedović.

Kazao je da je ovo uže za koje su se vjernici uhvatili, da ne postoji nikakav drugi spas mimo toga.

"Allah je naš izbor, zajednica je naš put, naša opredijeljenost da jedni druge hrabrimo, podržavamo... Na ovaj način braćo i sestre kako ste vi nama došli u pohode iz svih naših džemata i van granica naše domovine, ovo je primjer kako se iskazuje odanost svojoj zajednici, svojim simbolima i vrijednostima", zaključio je muftija.

Skupu se obratio i izaslanik reis-l-uleme Kavazovića, tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović. Muftija Fazlović je kazao kako voda iz čvrste stijena pored blagajske tekije svjedoči Allahove blagodati.

"Zato ovdje dolazimo po uzoru na naše pretke. Ovdje je jedan od najzdravijih i najdubljih korijena naše duhovnosti. Zato je stablo naše vjere tako važno u ovoj zemlji. Svake godine je ovdje sve više vjernika i to pokazuje da se uspinjemo", poručio je ef. Fazlović.

Loše vrijeme, ali i današnje otvorenje Aladža džamije u Foči, prouzročili su nešto manji broj vjernika, nego smo u Blagaju navikli vidjeti.