Vanredna sjednica u Predsjedništvu
0

Mevlid Jašarević je u prsluku imao još dvije ručne bombe!

Piše: T. Sekulić
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjedništvo BiH održalo je u petak navečer vanrednu sjednicu s predstavnicima organa sigurnosti u našoj zemlji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na samom početku pres-konferencije nakon sjednice kazao je kako je jasno da je ovo bio teroristički napad.

"Sigurnosno-policijske agencije obavile su dobar posao i reagovale u skladu sa zakonima i pravilima", kazao je Komšić. On je posjetio Opću bolnicu u kojoj je smješten ranjeni policajac, koji ima teške povrede, ali nije životno ugrožen. Komšić je posjetio i Američku ambasadu i istakao da uposlenici kao i građani BiH mogu biti sigurni i da je BiH sposobna štititi njih kao i živote svih ostalih građana. Istakao je da BiH nije teroristička zemlja, te kako je ovo što se desilo jasna poruka da se ne može bježati od ovog problema.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da će u narednim danima svakako biti pojačane mjere sigurnosti u BiH.

Izetbegović: Ovo je pucanj u prijateljsku zemlju

"Bio je ovo pucanj u prijateljsku zemlju, ali i u BiH. Amerikanci ovo nisu zaslužili, jer je Amerika, kao i američki građani uvijek pomagala našoj zemlji, a posebno onda kad je to bilo najpotrebnije. Stoga je ovo jako težak dan za BiH", kazao je Izetbegović.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo je istakao da je napadač Mevlid Jašarević (23) državljanin Srbije koji je 2005. osuđen na tri godine zbog razbojništva u Beču, a potom iz Austrije protjeran nazad u Srbiju.

"On je jutros prešao granicu BiH, a odranije je, dakle, poznat policiji. Posjećivao je Gornju Maoču, ali nije uhapšen u onoj čuvenoj akciji u tom mjestu", kazao je Džuvo. Istaknuto je kako se poduzimaju sve istražne radnje, ali da se o detaljima i o motivima još ne može govoriti iz operativnih razloga.

"Napadač je trenutno u bolnici pod nadzorom policije. Što se tiče same policijske akcije, ona je dobro obavljena. Tačno je da policajci nisu odmah pucali, a nisu jer bi time ugrozili živote i svoje i ostalih građana. Djelovalo se čim su na mjesto događaja stigli policajci. A koliki je rizik postojao najbolje govori činjenica da je napadač u prsluku imao još dvije ručne bombe. Isto tako je ispod mantila mogao imati i eksploziv, tako da je akcija izvedena s minimumom rizika i na dobar način", kazao je državni tužitelj Dubravko Čampara.

Nedostaju zakoni za adekvatan rad OSA-e

Na upit zašto Granična policija nije blagovremeno obavijestila sigurnosne agencije u našoj zemlji, nakon čega je direktor OSA-e Džuvo istakao da trenutno nema adekvatnih zakona na osnovu kojih bi OSA djelovala u ovakvim situacijama, te će to biti jedno od pitanja koje će se rješavati u narednom periodu. Istaknuto je također da naše policijske agencije imaju dobru saradnju sa kolegama u Srbiji, koje su već poduzele određene radnje nakon ovog napada, budući da je Jašarević nastanjen na njihovoj teritoriji.

Džuvo je na kraju dodao da je ovakve individualne akcije jako teško kontrolisati i spriječiti, ističući slučaj od prije nekoliko mjeseci u kojem je Anders Breivik počinio daleko krvaviji teroristički napad, i to u Norveškoj koja važi za sigurnu zemlju.