Neodgovorno
242

Metalni stubić i ljetna bašta na Ilidži postavljeni na sredini staze za slijepe

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Slijepe osobe koje budu koristile taktilnu stazu u Maloj aleji u općini Ilidža moraju biti posebno oprezne jer su na sredini staze postavljeni ljetna bašta i metalni stubići.

Problem je što su konstrukcije postavljene baš na sredini vodilice. Prema objavama iz prošle godine Općina Ilidža je radila rekonstrukciju ovog dijela kako bi se tokom ljeta mogle postavljati bašte, a planirano je izmještanje vodilice za slijepe. Međutim, to nije urađeno.

Kako nam je rekao Amir Mujezin, pripadnik populacije slijepih i slabovidnih osoba, bio je šokiran kada je primjetio šta se dogodilo.

"Na ovoj dionici slijepe osobe će se sigurno povrijediti ukoliko budu koristile taktilnu stazu. Izvođač radova je pokušao to izbjeći postavljanjem dijela ploče s krugovima koje označavaju da slijedi neka prepreka, ali ona je postavljena preblizu i slijepe osobe vrlo lako mogu povrijediti nogu ili je čak slomiti na stubiću", rekao nam je Mujezin koji je obišao lokaciju.

U Sarajevu ima vodilica na nekoliko lokacija, ali nijedna nema prepreku koja bi ugrozila slijepe i slabovidne osobe koje se svakako teško kreću kroz glavni grad BiH zbog brojnih drugih prepreka i nesavjesnih vozača koji parkiraju svoja vozila nepropisno.