Traže povezivanje staža
1

Metalci na ulicama Tuzle: Ovako više ne može

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Stotinjak radnika iz desetak metaloprerađivačkih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, protestovalo je u četvrtak ispred Vlade TK, tražeći da im izvršna vlast pomogne u povezivanju radnog staža, oko zdravstvenog osiguranja, izmjene Zakona o PDV-u i obezbjeđivanju poticajnih sredstava.

Predstavnici metalaca TK izašli su razočarani sa sastanka u resornom ministarstvu, jer nije postignut dogovor. Uglavnom rečeno im je kako Vlada TK ne može pomagati privatizovane firme, a radnici su na to odgovorili: "Mi nismo htjeli privatizaciju. Vlada TK je privatizovala svoj kapital, a sada se ograđuje od nas. Tako više ne može."

Većini metalaca sa područja Tuzlanskog kantona radni staž nije uvezan od 1997. godine i zbog toga mnogi ne mogu otići u penziju. Radnici nemaju ni zdravstveno osiguranje, jer su dugovi preduzeća na tom polju dosegla milionske cifre.

"Naši zahtjevi su konkretni, glasni i jasni. Ovako više ne može. Nemamo plata, nemamo uvezan radni staž, nemamo zdravstvenog osiguranja… Voda nam je došla do grla i mora se hitno iznaći rješenje za ove radnike", kazao je predsjednik Sindikata metalaca TK Mušan Vildić.

Radnici su nezadovoljni napustili plato ispred Vlade TK, a njihovi predstavnici su najavili nastavak borbe za radniča prava. Nisu isključeni ni novi protesti.