{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Metalci na ulicama Tuzle: Ovako više ne može

S
29.9.2011. u 16:30
1
25
Metalci na ulicama Tuzle: Ovako više ne može
1
Stotinjak radnika iz desetak metaloprerađivačkih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, protestovalo je u četvrtak ispred Vlade TK, tražeći da im izvršna vlast pomogne u povezivanju radnog staža, oko zdravstvenog osiguranja, izmjene Zakona o PDV-u i obezbjeđivanju poticajnih sredstava.
Predstavnici metalaca TK izašli su razočarani sa sastanka u resornom ministarstvu, jer nije postignut dogovor. Uglavnom rečeno im je kako Vlada TK ne može pomagati privatizovane firme, a radnici su na to odgovorili: "Mi nismo htjeli privatizaciju. Vlada TK je privatizovala svoj kapital, a sada se ograđuje od nas. Tako više ne može."

Većini metalaca sa područja Tuzlanskog kantona radni staž nije uvezan od 1997. godine i zbog toga mnogi ne mogu otići u penziju. Radnici nemaju ni zdravstveno osiguranje, jer su dugovi preduzeća na tom polju dosegla milionske cifre.

"Naši zahtjevi su konkretni, glasni i jasni. Ovako više ne može. Nemamo plata, nemamo uvezan radni staž, nemamo zdravstvenog osiguranja… Voda nam je došla do grla i mora se hitno iznaći rješenje za ove radnike", kazao je predsjednik Sindikata metalaca TK Mušan Vildić.

Radnici su nezadovoljni napustili plato ispred Vlade TK, a njihovi predstavnici su najavili nastavak borbe za radniča prava. Nisu isključeni ni novi protesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: