|

Meta: Prema Kosovu se treba odnositi sa poštovanjem

Meta: Prema Kosovu se treba odnositi sa poštovanjem
9
F
FENA
9.7.2019. u 11:43
22
komentara
9

dijeljenja
Meta: Prema Kosovu se treba odnositi sa poštovanjem Ilir Meta (Foto: FENA)
Predsjednik Albanije Ilir Meta, tokom drugog dana samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), čestitao je Kosovu što će nakon Bosne i Hercegovine preuzeti predsjedavanje SEECP-om.
"Imamo još uvijek nekoliko bilateralnih izazova u našim naporima ka integraciji. S tim u vezi izražavam žaljenje što je Kosovo bilo primorano da ne učestvuje u ovom samitu. Kako se možemo pretvarati da imamo uspješnu saradnju ako neki od učesnika u ovom Procesu rade sve kako države ne bi imale koristi od regionalnih inicijativa", rekao je Meta.

Zbog navedenog smatra da je obostrano poštivanje od ključne važnosti za bezbjednost i prosperitet zemalja jugoistočne Evrope.

"Zbog toga ovo je pravo vrijeme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i prema njoj se treba odnositi sa poštovanjem, naročito od susjeda", rekao je Meta.

U procesu evropskih integracija kaže da je Albanija svjesna da još ima dosta posla da se ispune kriteriji i standardi.

Zahvalio se Vijeću za regionalnu saradnju (RCC-u) koji daje podršku u unapređenju regionalne saradnje kroz razne projekte.

BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi "Bolja povezanost za bolji život" koji je iniciran na samitu u Sofiji 1996. godine, sa namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Bosni i Hercegovini ovo je drugi put da ima priliku predsjedavati SEECP-om. Prvo predsjedavanje bilo je u periodu 2003. - 2004. godina.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...