Problemi na Balkanu
156

Mesić: Problem Milorada Dodika koji ne priznaje BiH se ne može riješiti u Sarajevu

A. D.
Da su trupe UN-a stale na granice između Srbije i Hrvatske, te Srbije i BiH, ne bi bilo rata, kaže bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

On je u intervjuu za Deutsche Welle govorio o tome da li se Balkan stabilizirao i ima li prijetnje od neke ponovne eksplozije.

"Pa ja smatram da nije u takvoj fazi da se može očekivati nekakva eksplozija. Jer ovo iskustvo rata koje smo mi imali svima je pouka da se rat ne isplati. Međutim ima nekih neriješenih pitanja koja se moraju politički rješavati. Recimo, imamo u Republici Srpskoj Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Dakle, on je jedno vrijeme bio na čelu Predsjedništva BiH, a ne priznaje BiH. Međutim, taj problem se ne može riješiti u Sarajevu. Taj problem se može riješiti u Beogradu i Zagrebu", kazao je Mesić.

Hrvatska je, navodi don, rekla bh. Hrvatima u vrijeme dok je on bio predsjednik, "vaša je domovina Bosna i Hercegovina, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte zajedno sa druga dva naroda".

"U Beogradu dobivamo poruku koja kaže kako oni poštivaju i prihvaćaju BiH. Oficijelni Beograd kaže oni poštivaju jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, a u isto vrijeme podržavaju politiku Milorada Dodika, koji ne priznaje BiH i koji u stvari personificira Republiku Srpsku u BiH", kazao je Mesić za DW.