BiH
0

Meron: MKSJ je otvorio novu eru u međunarodnom pravosuđu

Anadolija
Theodor Meron u uvodnom izlaganju na početku drugog dana rada konferencije o 20 godina rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je podsjetio kako Tribunal demonstrira da je moguće izvesti one koji su odgovorni za zločine pred lice pravde i “pobijediti nekažnjivost”
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Na mnogo načina Tribunal je pomogo da se otvori nova era odgovornosti, era u kojoj postoje jasna očekivanja da će međunarodna zajednica reagovati na zločine počinjene u ratu i miru, era u kojoj se poštuje dostojanstvo svakog čovjeka i gdje postoji obaveza međunarodne zajednice da zaustavi neprijateljstva i da one koji su odgovorni za zločine izvede pred lice pravde", rekao je Meron.

Također je rekao da se tokom 20 godina rada, Tribunal suočio sa mnogim izazovima, “od kontroverznih odluka koje su donošene, do pitanja o tome da li je Tirbunal uspio donijeti pravdu žrtavama i uticati na process mirenja u region”.

“Moramo se sjetiti da je mandat Tribunala jako limitran. Zadatak mu je bio da odredi individualnu krivičnu odgovornsot onih koji su optuženi za ozbiljna kršenja međunarodnog prava i ta krivica mora biti dokazana izvan razumne sumnje i u skladu sa prezentovanim dokazima”, napomenuo je.

Sudija Meron je podsjetio i kako je Tribunal u Haagu u svom radu napravio nekoliko presedana, te da svojim primjerom daje znak za druge međunarodne sudove.

“Fer suđenja su fokus naših odluka i presuda”, rekao je Meron.

Također je podsjetio kako je Tribunal tokom godina rada, ne samo donosio presude nego prikupljao dokaze i dokumente koji su danas dio arhive u Haagu “koji će ostati generacijama koje dolaze”.

Govoreći o naslijeđu Tribunala, Meron je podsjetio kako je ovo tijelo tokom 20 godina svog rada uspjelo procesuiirati i neke od najkompleksnijih slučajeva, uključujući one protiv visokih vojnih i političkih lidera iz regiona.

Također je napomenuo da se bliži kraj mandata Tribunala, te da će ga naslijediti rezidualni mehanizam koji će voditi računa o izvršenju presuda, čuvanju arhiva, kao i nizu drugih zadataka. Meron će biti na čelu u ovog prelaznog mehanizma.