BiH
1

Meron: Haški tribunal ima jasan zadatak - pravdu

FENA
Theodor Meron (Foto: AFP)
Theodor Meron (Foto: AFP)
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron kazao je u intervjuu za BHT1 da Tribunal nema taj luksuz da donoseći presude pita sebe "koja grupa bi bila sretna, a koja ne našom odlukom", jer ima veoma jasan zadatak - pravdu.

"Nisu baš svi koji su optuženi pred vašim sudom, američkim, britanskim, francuskim sudom, i osuđeni. Jer, ako imate stopostotni procenat osuda svih optuženih, kakva bi to bila pravda? Znači da optuženi nikada ne bi imali šanse da ubijede sud u svoju nevinost. Naš posao je određen zakonom, dokazima, a ne time ko će biti zadovoljan, a ko ne presudama. Nemam sumnje da će naš posao biti prepoznat i od onih koji nas od prilike do prilike kritiziraju. Tribunal je dao ogroman doprinos uspostavi vladavine prava i pravdi", izjavio je Meron.

Dodao je da bi volio kada Tribunal ne bi bio u situaciji da žrtve ponekad razočara.

"Žrtve ponekad osjećaju da presuda ne reflektira onu historiju kakvu oni pamte, da ne provodi pravdu na način kako bi to oni željeli da vide. Zaista osjećam bol kada su žrtve razočarane, ali mandat koji smo dobili od Vijeća sigurnosti je samo vođenje sudskih procesa, nemamo mandat da bilo koju grupu zadovoljimo svojim radom, nemamo čak ni mandat, a to se često upotrebljava u kritikama Tribunala, da se bavimo pomirenjem. Ideja koja bi formirala tijelo koje bi se bavilo pomirenjem, išla bi drugačijim putem", istaknuo je Meron.

Predsjednik Tribunala, koji dolazi u BiH, gdje će posjetiti Prijedor i do sada najveću masovnu grobnicu u BiH, grobnicu Tomašica poručuje da liderstvo u pomirenju nije na sudovima, već na građanskim liderima, religijskim liderima, inteligenciji, intelektualcima, uvijek je na lokalnoj zajednici da stvori takve uvjete gdje će pobijediti pomirenje, prenosi BHT 1.

"Ja sam optimista da će to, na duge staze, i biti slučaj, ali takvo nešto nikada nigdje nije bila misija međunarodnog ili domaćeg suda", zaključio je Meron u intervjuu za BHT1.