BiH
26

Mensur Peljto za Klix.ba: Šokiran sam, branio sam kuću i komšije, a završio iza rešetaka

Piše: N. J.
Mensur Peljto nakon puštanja na slobodu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mensur Peljto nakon puštanja na slobodu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši bokser Mensur Peljto za Klix.ba je kazao da je za njega šokantno sve ono što je doživio u proteklih nekoliko dana, kada je uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Peljto je uhapšen u Sarajevu 30. juna nakon čega je predan u nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta koje potom nije tražilo da Peljto bude pritvoren, te je on prije dva dana pušten na slobodu.

"Upravo se spremam da se javim u PU Novo Sarajevo, gdje se moram javljati svakih 15 dana jer su mi izrečene mjere zabrane. Jedino što vam mogu reći jeste da nisam kriv, da sam branio svoju kuću, svoj život i svoje komšije kao i svi drugi građani, a dokazat ću da nisam bio pripadnik HOS-a, već Vojne policije 108. Brčanske brigade", rekao je Peljto za Klix.ba.

Ističe da je cijela situacija u vezi sa hapšenjem za njega šokantna.

"Totalno mi je neprijatno i neugodno kao čovjeku koji u 46 godina nije imao ni saobraćajni prekršaj. O optužbama koje mi se stavljaju na teret najbolje je da govori moj advokat", kazao nam je Peljto.

Njegov advokat Faruk Balijagić je ranije za Klix.ba kazao kako je ključna stvar zbog koje se Peljto tereti za ratni zločin to što je četiri pripadnika četničke formacije iz Bijeljine (Druge semberske četničke brigade) išamarao u prostorijama u Ograđenovcu, gdje su bili navodno zatvoreni kao ratni zarobljenici.

"Tužilaštvo se ne bavi dešavanjima kada su Crvene beretke i četničke snage počele da vode civile u logor Luka na klanje, a bavi se da li je Mensur Peljto udario pesnicom nekog četnika i time što je on trpio neku duševnu bol i patnje", kazao je Balijagić.