BiH
57

Advokat Balijagić: Hapšenje Peljte je gnusan čin, sramotno je na šta se svodi agresija na BiH

Piše: E.S.H.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Tužilaštvu Brčko distrikta danas je ispitan bivši bokser Mensur Peljto koji se tereti za ratne zločine počinjene u Gornjem Rahiću.

Peljtin advokat Faruk Balijagić je u izjavi za Klix.ba rekao je da je danas održano ročište u Tužilaštvu Brčko distrikta, te da "gospodu iz Tužilaštva" najviše interesuje kako je Mensur Peljto "uspio spasiti civile iz svoje mjesne zajednice i kako se uspio probiti do slobodne teritorije u Gornjem Rahiću".

"Ključna stvar zbog koje se tereti za ratni zločin je to što je četiri pripadnika četničke formacije iz Bijeljine (Druge semberske četničke brigade) išamarao u prostorijama u Ograđenovcu, gdje su bili navodno zatvoreni kao ratni zarobljenici. Ovo je jedan gnusan čin i pod strašno sam negativnim utiskom na šta se svodi agresija na BiH“, rekao je Balijagić.

Dodao je da je sramotno to što tužilac Zekerijah Mujkanović koji je šef Tužilaštva zanemaruje ubistvo 982 čovjeka kada je na brutalan način podignut u zrak Savski most koji povezuje BiH i Hrvatsku i kada je zvanično počela agresija na BiH.

"Tužilaštvo se ne bavi dešavanjima kada su Crvene beretke i četničke snage počele da vode civile u logor Luka na klanje, a bavi se da li je Mensur Peljto udario pesnicom nekog četnika i time što je on trpio neku duševnu bol i patnje", kazao nam je Balijagić.

Pripadnici SIPA-e su jučer u 12:30 sati uhapsili Peljtu, tako da je danas istekao policijski pritvor. Balijagić smatra da će tužilac podnijeti prijedlog za pritvor.

"Njima trebaju ovakvi slučajevi da mogu dati opravdanje da oni efikasno rješavaju ratne zločine u Brčko distriktu" zaključio je advokat Faruk Balijagić.