{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Menadžment GRAS-a mora sačiniti plan sanacije preduzeća

F
28.12.2011. u 10:19
0
44
Menadžment GRAS-a mora sačiniti plan sanacije preduzeća
0
Menadžment GRAS-a mora sačiniti plan sanacije preduzeća
Foto: Sarajevo-x.com
Prije početka redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na čijem dnevnom redu je Prijedlog budžeta za 2012. godinu, zastupnici su jednoglasno s 27 glasova ZA usvojili zaključke koje je formulirao Kolegij Skupštine KS na jučerašnjoj sjednici o Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Gradski saobraćaj - GRAS.
Tematska sjednica o godinama gomilanoj problematici u ovom preduzeću održana je u ponedjeljak, ali je prekinuta kako bi se kvalitetno formulirali obavezujući zaključci u vezi sa rješavanjem problema u preduzeću GRAS.

Naime, prvim zaključkom zadužuje se Vlada KS da putem resornog ministarstva predloži Skupštini KS Odluku o javnom linijskom prijevozu KS i to do februara 2012. godine.

Također, zadužuje se Vlada KS da u potpunosti sprovede Odluku o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i s posla od 11. decembra 2008. godine kojom su obavezni svi budžetski korisnici da kupuju kupone.

Menadžment GRAS-a se zadužuje da sačini program sanacije i finansijske konsolidacije preduzeća za period od 2012. do 2014. godine, kao i da sačini Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u skladu s reorganizacijom preduzeća u roku od 90 dana.

Menadžment GRAS-a zadužuje se i da ispoštuje sve mjere i prijedloge Federalnog ureda za reviziju u vezi finansijskog poslovanja i provođenja procedura u skladu sa međunarodnim standardima.

Skupština KS je dala i saglasnost Vladi KS da provede proceduru kreditnog zaduženja sa ciljem preuzimanja kreditnih obaveza GRAS-a do januara 2012. godine, a traži se i od organa pravosuđa informacija o sporovedenim aktivnostima po podnesenim prijavama vezano za ovo preduzeće.

Posljedni zaključak zadužio je Kolegij Skupštine KS da jednom mjesečno vrši analizu izvršenja zaključaka o obavezi budžetskih korisnika da kupuju kupone za javni prijevoz.

Nakon usvajanja zaključaka premijer KS Fikret Musić zahvalio se zastupnicima i još jednom podcrtao da neće doći do privatizacije ovog javnog preduzeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: