Za sve učesnike
87

Memorijalni centar Srebrenica zatražio od SAD-a hitne sankcije nakon skupa u Banjoj Luci

S. Š.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Memorijalni centar Srebrenica je zatražio od Ministarstva finansija SAD hitne sankcije nakon skupa u Banjoj Luci za sve učesnike koji su širili govor mržnje i podsticali na nasilje, kao i sva druga lica koja su direktno umiješana u kampanju prijetnji i zastrašivanja žrtava genocida u Srebrenici.
Kako navode iz centra, hitna reakcija je potrebna kako bi se spriječilo dalje širenje netrpeljivosti.

"Potrebno je da se hitno reaguje i utvrde odgovorni za širenje histerije u vezi sa pitanjem usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenicu, te da se na taj način spriječi dalje jačanje netrpeljivosti prema drugom i drugačijem, a posebno prema Bošnjacima-povratnicima na području entiteta RS. Samo tako ćemo osigurati primjenu obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma", poručili su iz Memorijalnog centra.

Podsjetit ćemo, miting "Srpska te zove" u Banjoj Luci održan je jučer na Trgu Krajine, a cilj vlasti u Republici Srpskoj je unificirati stavove srpskog naroda o genocidu u Srebrenici, a što dolazi kao reakcija na najavljeno usvajanje rezolucije u UN-u, koje su već podržale brojne evropske zemlje.

Mitingu je prethodila sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen izvještaj koji negira genocid u Srebrenici, kao i zaključci, koje su podržali svi zastupnici, u kojem se relativizira ovaj strašni zločin, ali poziva i na ostavku Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH u UN-u.