Načelnik odlučan
2.4k

Memić želi da Ilidža postane grad: Nemamo interesa da pripadamo Sarajevu

Piše: A. B.
Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža (Foto: D. S./Klix.ba)
Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža (Foto: D. S./Klix.ba)
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić ogorčen je, kako je rekao, nemarnim odnosom vlasti prema ovoj lokalnoj zajednici. Zbog toga što za sve odluke o izgradnji i realizaciji brojnih projekata mora tražiti saglasnost Kantona i Grada Sarajeva, Memić će krenuti u proceduru da se Ilidža proglasi gradom i tražit će saglasnost Općinskog vijeća.

Memić je naglasio da Ilidža kao općina odavno nema mjesto u Kantonu Sarajevo i da s obzirom na broj stanovnika nema status koji zaslužuje. Dodao je da njeni stanovnici ne uživaju jednaka prava kao oni iz drugih općina te da postoje brojni problemi s kojima se suočavaju, koji godinama nisu riješeni.

"Dok se u posljednjih 20 godina troši na obnavljanje fasada po Sarajevu, s druge strane još u ratu oštećeni krovovi kuća nisu popravljeni na Ilidži. Također, kada se priča o utopljavanju zgrada u gradu, prikazano je da se to finansira novcem općina, međutim, riječ je o zajedničkom novcu kantona i općina. Ilidža dobije samo ono što neki drugi nisu sposobni organizovati, obnavljaju se samo osnovne škole. Voda i struja su osnovne potrebe stanovništva pa zar nije žalosno da ljudi nemaju vodu tri mjeseca u Rakovici ili da nemaju kanalizaciju pa nam kanalizacija sva iz Hadžića dođe na Ilidžu i onda mi trebamo investirati 15 miliona maraka u kolektor", kazao je Memić.

Memić: Ilidža nema interes da pripada Sarajevu

Memić je naveo da su iz budžeta Općine Ilidža izdvojena sredstva za obnovu i izgradnju kulturno-historijskih spomenika te da je u proteklih deset godina iz budžeta Kantona na području ove općine u kulturu uloženo samo 40 hiljada maraka.

"Svake godine se plaća i Sarajevska zima, Baščaršijske noći i razni festivali, a mi u tom kulturnom obuhvatu ne pripadamo Sarajevu. U šta god želimo investirati ograničenje su nam nekakve institucije iz Sarajeva. Pa o čemu onda da pričamo, ako smo sve sami radili, onda trebamo biti grad. Tako ćemo raspolagati vlastitim budžetom i moći ćemo realizovati onakve projekte kakve Ilidža zaslužuje bez ičije ucjene. Razvojnih planova ne možemo ni imati kad su svi zakonima zaštitili svoje interese. Aerodrom je zaštitio svoje interese, Vodovod i kanalizacija svoje, kao i šumarstvo i zavodi za izgradnju i planiranje, a šta je s našim interesima i stanovništvom", rekao je Memić.

Rekao je da će uputiti inicijativu Općinskom vijeću te da smatra da je većina vijećnika za to da Ilidža postane grad te je dodao da stanovništvo, ali ni ova općina nemaju interes da pripadaju Sarajevu.

"Do sada smo plaćali njihove račune, više to ne želimo. Također, ne želimo ni da budemo nekakva seoska općina ili seljačka ili vangradska oblast, mislim da Ilidža zaslužuje da bude grad. Kada dođe na dnevni red sjednice, vijeće treba da odluči, a ukoliko ni tako ne bude moglo, onda za tako dobru stvar nije skupo napraviti ni referendum pa da se odluči da li je to ispravno ili ne. Ako bismo postali grad, onda bismo srušili one koji nas svojim monopolom drže pod zemljom", pojasnio je Memić.

S pravnog aspekta Ilidža može postati grad

Na osnovu člana 5. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH je propisano da se grad, osim ustavom, uspostavlja i federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dvije ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća koja ispunjava propisane kriterije. Dakle, potrebno je da se radi o urbanoj, infrastrukturnoj cjelini koja je povezana svakodnevnim potrebama stanovništva, a koja ima najmanje 30 hiljada stanovnika.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić rekao je kako Ilidža ima više od 70 hiljada stanovnika i ispunjava te uslove. Također, gradom se može proglasiti i općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a Ilidža, naveo je, ima dugu historiju i kulturu te je s pravnog aspekta moguće realizovati ovu inicijativu.

"Dakle, pravni osnov postoji, a da li će do realizacije takve inicijative doći, teško je procijeniti. Naš interes je da se gradske općine i formalno integrišu u Grad Sarajevo, a ne da se stvara veći broj manjih gradova u Kantonu Sarajevo. Izdvajanjem Ilidže u samostalan grad, došlo bi do teritorijalnog prekida kantonalnih općina, jer se postavlja pitanje šta bi se desilo s općinom Hadžići koja je danas u sastavu Kantona Sarajevo, ali ne i Grada Sarajeva", kazao je Nenadić.

Načelnik Memić je rekao kako je podjelom grada na općine svakako došlo do teritorijalne isprekidanosti.

"Također i rasporedom budžeta to je već davno isprekidano, kao i brigom o prostoru samo kad se nešto radi i onda se ovdje svi pojave i žele biti gazde. Nemamo više povjerenja u one koji se brinu o nama jer jednostavno u posljednjih deset godina za sve što smo htjeli dobili smo negativne odgovore, dobili smo odbijenice i nije nam interes da budemo tu", pojasnio je Memić.

Ministar Nenadić je rekao da bi inicijativa koju Memić predlaže mogla ostaviti nesagledive posljedice te da bi došlo do potpune dezintegracije Sarajeva.

Ipak, načelnik Memić neće odustati od inicijative, jer kako kaže, samo kao grad Ilidža će se razvijati.

"Mogli bismo na nivou države, ali i na nivou Balkana i Evrope tražiti one ljude koji znaju uraditi određene projekte. Jer mi sebi stavljamo željeznu ogradu ovakvim statusom, a dozvoljeno nam je da nađemo najkvalitetnije projektante i stručnjake u svemu. Je li to mi treba da uzmemo neke nazovimajstore umjesto eksperte. Idemo tražiti najbolje ljude da radimo najbolje što možemo, ali naravno cenzus se uvijek mora poštovati, nikad se jedan čovjek ne pita ni za šta", kazao je Memić.

Memić: Onaj ko napusti stranku za mene je izdajnik

Porazgovarali smo i o trenutnoj poziciji načelnika Memića u stranci te smo ga pitali da li pretendira da se kandiduje za bolju poziciju na izborima te je on rekao da ne želi te da je zadovoljan trenutnim stanjem. Prokomentarisao je i one koji odlaze iz stranaka čiji su članovi bili izvjesno vrijeme.

"Ja sam u stranci SDA i da nisam tu ne bih bio nigdje drugo. Za mene su oni koji napuste stranku ili mijenjaju stranke izdajnici, odnosno kriminalci koji ne znaju kojom se politikom bave. Oni koji mogu druge gledati u oči i lagati o svojim uvjerenjima, za mene su to karakterno slabi ljudi. Ako si u demokratskoj stranci budi demokrata i preuzmi odgovornost. Na kraju krajeva, daj ostavku, a ne prelaziti u drugu stranku i pokušavati svijet učiniti boljim. I ja volim da se posao s posla traži, ali politika nije posao. Od politike druge ljude boli glava, a ne one koji se bave politikom. Za mene je to dvoličnost svako ko promijeni više od jedne stranke, znači da nema pojma o politici", zaključio je Memić.