Načelnik Ilidže
453

Memić: Od jeseni 2018. godine tramvaj će saobraćati od Ilidže do Hrasnice

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radovi na izgradnji tramvajske pruge koja će omogućiti odvijanje saobraća na relaciji Ilidža-Hrasnica bit će, prema riječima načelnika Općine Ilidža Senaida Memića, okončani u jesen iduće godine, nakon višegodišnjih najava.

Riječ je o projektu koji je prvobitno napravljen 1997. godine, a tramvajska pruga će biti izgrađena do Famosa u Hrasnici.

"Projekti već imaju, ali nam za izradu traže milion i 800 hiljada KM, što je previše. Radovi su započeli kada smo počeli širenje ceste i ostavili smo jedan zeleni pojas na kojem bi mogle biti šine, ali razmišljamo da ih ipak napravimo na krajevima ceste. Radove će finansirati Općina, a imamo obećanje od KS", rekao je Memić novinarima na prednovogodišnjem druženju.

Prema njihovim računicama, cjelokupni radovi koštat će blizu 15 miliona KM, a Memić je uvjeren da će sve biti napravljeno u zadatom roku.

"Napravit ćemo je makar radnim akcijama", naglasio je.

Radovi na ovoj saobraćajnici intenzivirani su ovog ljeta. Riječ je o cesti sa dvije saobraćajne trake širine tri i po metra, pješačkoj i biciklističkoj stazi širine šest metara te tramvajskom pojasu širine 8,5 metara. Dužina tramvajskih pruga iznosit će 1.160 metara.

Inače, ideja za proširenje tramvajskog saobraćaja prema Hrasnici postoji od prije rata, a u 2014. godini provedeno je i anketiranje građana naselja na području općine Ilidža za potrebom uvođenja ovog vida javnog gradskog prijevoza koji je ekološki prihvatljiviji.

U 2006. godini potpisan je protokol koji je predviđao izgradnju tramvajske pruge na relaciji Ilidža-Hrasnica-Vojkovići-Dobrinja-Nedžarići, ali aktivnosti nisu realizirane.