Sud BiH
3

Memić: Nikada nisam bio u Trusini

FENA
Sud BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Mensur Memić izjavio je da nikada nije bio u selu Trusina kod Konjica, gdje su u napadu 16. aprila 1993. godine ubijeni hrvatski civili i vojnici.

Memić, bivši vojnik odreda Zulfikar Armije BiH (ABiH), kazao je da je taj dan proveo u hotelu Mrazište na Igmanu, gdje je bila komanda odreda.

"Istine se ne bojim. Nikad u životu Mensur Memić nije bio u Trusini", izjavio je Memić, čijim je svjedočenjem počeo dokazni postupak Odbrane u ovom predmetu.

Memić je optužen da je tokom napada na ovo selo sudjelovao u strijeljanju nekoliko civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Skupa s njim, za zločin u Trusini sudi se Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima odreda Zulfikar, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku brigade Neretvica.

Memić je rekao da nije ništa znao o Trusini dok nije uhapšen u septembru 2009. Nakon toga, kako je naveo, Tužilaštvo BiH mu je preko branilaca ponudilo nagodbu od pet godina zatvora, a kasnije i imunitet od krivičnog gonjenja u cilju svjedočenja.

Optuženi je rekao da je u odred Zulfikar pristupio 7. aprila 1993., zajedno sa Seadom Fikićem. On se prisjetio kada je njegov saborac Orhan Jujić ušao u sobu, uzeo stvari i rekao da ide prema Konjicu. Poslije nekoliko dana, kako je naveo, u večernjim satima na Igman je dovezeno tijelo Samira Šemsovića zvanog Samko, koji je tokom napada na Trusinu ranjen i ubrzo potom preminuo.

Od odlaska Jujića pa do doveženja tijela Šemsovića Memić je, kako je izjavio, vrijeme provodio u hotelu Mrazište. Kada je dovezeno tijelo Šemsovića optuženi je, kako je rekao, bio u društvu sa Senom Čorbo i Seadom Fikićem, koji je poginuo u ljeto 1993.

Tužiteljica Vesna Budimir upitala je optuženog da li bi se Čorbo trebala sjetiti toga, na što je on odgovorio da je to "na njenoj savjesti".

Optuženi je rekao da je svjedocima - koji su na suđenju izjavili da je on bio Trusini - vjerovao dok su bili zajedno u odredu.

Međutim, nakon njihovog svjedočenja promijenio je mišljenje.

"Oni mene mrze. Na osnovu njihovog svjedočenja smatram da me mrze. Ovo što su mi uradili ja ne bih ni najgorem neprijatelju uradio. Zašto su izabrali mene, ostaje na njihovoj savjesti", rekao je Memić.

Ispitivanje optuženog bit će nastavljeno na ročištu zakazanom za 25. mart - javio je BIRN - Justice Report.