{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Memić i Salčin svjedočit će u svoju odbranu na suđenju za zločine u Trusini

F
4.3.2013. u 16:07
3
1
Memić i Salčin svjedočit će u svoju odbranu na suđenju za zločine u Trusini
3
Memić i Salčin svjedočit će u svoju odbranu na suđenju za zločine u Trusini
Na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica, u svoju odbranu svjedočit će optuženi Mensur Memić i Dževad Salčin, a moguće je da se na klupi za svjedoke pojavi i Nihad Bojadžić, rečeno je na statusnoj konferenciji.
Statusna konferencija održana je nakon što je iznošenjem prigovora na materijalne dokaze Optužbe, okončan dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Memiću, Salčinu i Bojadžiću se sudi zajedno sa Zulfikarom Ališpagom, Nedžadom Hodžićem i Senadom Hakalovićem za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993., kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Safet Medošević, Memićev branilac, je kao svjedoke, između ostalih, predložio Ališpagu, nekadašnjeg komadanta odreda “Zulfikar” i Nihada Bojadžića, njegovog tadašnjeg zamjenika.

Sudsko vijeće odlučilo je da optuženi ne mogu biti pozvani kao svjedoci, ali je napomenulo da mogu biti ispitani ukoliko sami budu odlučili da svjedoče u svoju korist.

Odbrana Bojadžića je, osim mogućnosti svjedočenja optuženog, najavila 40 svjedoka, dok je Odbrana Ališpage dostavila spisak s imenima 145 svjedoka.

Međutim, predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić kazala je da je neće prihvatiti svjedoke koji nisu relevantni za suđenje, te naložila Odbrani da precizira spisak u roku 15 dana.

Midhat Kočo, branilac Nedžada Hodžića, bivšeg pripadnika odreda “Zulfikar”, najavio je saslušanje nekoliko svjedoka na okolnosti događaja u Trusini, te predložio tim vještaka medicinske struke s ciljem “otklanjanja sumnje” o sposobnosti optuženog da prati suđenje.

Vještak medicinske struke Omer Čemalović, na suđenju u januaru 2011., rekao je da je Hodžić sposoban pratiti suđenje.

Kadrija Kolić, branilac Senada Hakalovića, bivšeg vojnika brigade “Neretvica”, najavio je saslušanje 18 svjedoka i dva vještaka.

Odbrana optuženog Salčina, kako je rekao njegov branilac Kerim Čelik, neće pozivati svjedoke.

"Salčin će biti ispitan u svojstvu svjedoka", kazao je on.

Tužilaštvo je tokom dokaznog postupka koji je trajao skoro dvije i po godine saslušalo blizu 80 svjedoka, te u sudski spis uvrstilo oko 350 dokumenata.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. mart, kada je planirano saslušanje optuženog Memića, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: