Potpredsjednica FBiH
11

Melika Mahmutbegović: Policija i pravosuđe moraju adekvatno sankcionisati napad na Subašić

Klix.ba
Melika Mahmutbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Melika Mahmutbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom nedavnog incidenta na ulazu u Memorijalni centar Potočari, u kojem je napadnuta predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović izrazila je zabrinutost jer se napad desio nekoliko dana prije obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Naime, u pismu koje je uputila ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču i direktoru banjalučke policije Darki Ćulumu, Mahmutbegović traži od njih da joj dostave informacije o poduzetim aktivnostima na rasvjetljavanju napada na Subašić.

"Majke Srebrenice su, zasigurno zadnje osobe koje to zaslužuju, a naročito u kontekstu patnji i stradanja koja su preživjele, njihovog neumornog traganja za istinom i pravdom kao i jedinim mogućim temeljem suživota i budućnosti na našim područjima, a da pri tom bnikada nisu kolektivizirale stravične zločine niti ih pokušavale prepisati jednom narodu. Zločine su činili i počinili zločinci sa imenima i prezimenima i za sve počinjeno moraju biti privedeni sudu pravde i odgovarati", napisala je Mahmutbegović.

Potpredsjednica Federacije BiH je naglasila kako napad na Subašić policija i pravosuđe moraju adekvatno sankcionisati "zarad naše zajedničke budućnosti i svega što nas je vijekovima vezalo i prožimalo".

Podsjećamo, Subašić je napadnuta prije nekoliko dana kada je nepoznati taksista iz auta gađao kamenom i oštetio vozilo ispred kojeg je ona bila prilikom izlaska iz njenog udruženja.