Ukinute vize
46

Mektić: Zbog Srbije imamo ozbiljan problem s migrantima iz Irana

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je na današnjoj konferenciji za medije kako je u BiH primjetan povećan broj migranata iz Irana te da u tom smislu naša zemlja ima ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana.

Nakon sjednice Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH ministar sigurnosti BiH rekao je da sve zaključke koje donosi ovaj štab donosi u potpunoj saglasnosti, odnosno da ne postoje izdvojena mišljenja.

"Danas smo se dogovorili da će štab zasjedati svakog četvrtka od 10 do 11:30 sati, nakon čega ćemo organizovati konferencije za medije", rekao je Mektić.

On je rekao da je u BiH od početka 2018. godine do danas ušlo 5.116 nelegalnih migranata, 4.526 iskazalo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a 475 migranata već je podnijelo zahtjev za azil. Ministar je još jednom ukazao na to kako određeni političari iznose pogrešne brojke zarad ostvarivanja jeftinih političkih poena.

"Neki pričaju i o 60 hiljada migranata. Vrhunac te gluposti je kada sam polemisao sa zastupnikom SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Nikolom Špirićem o izvoru njegovih podataka o desetinama hiljada migranata. On je rekao da je to čuo od svojih kolega profesora. Eto, to je njemu relevantan podatak", rekao je Mektić.

Kako kaže, u ovoj godini 3.300 migranata je zatečeno na granici pri pokušaju ulaska u BiH i oni su vraćeni nazad u države iz kojih su dolazili. On je kazao kako se određuju posljednje tehničke pripreme kako bi se uputio još jedan kontingent policije kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, riječ je o policijskim službenicima MUP-a RS i Brčko distrikta BiH.

Ministar sigurnosti BiH kazao je da su ranije bili najzastupljeni migranti iz Sirije, ali da je došlo do obrta i da se povećava broj ekonomskih migranata.

"Najviše je u strukturi Pakistanaca, nakon toga Sirijaca i na trećem mjestu je Iran. Kako ih dobijamo iz Irana? Imamo tu ozbiljan problem jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana. Oni legalno dolaze u Srbiju, a nama prelaze ilegalno pa idu prema EU. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju", kazao je Mektić.

Istakao je kako se ne može miješati u stvari druge države, ali da može tražiti da se omogući vraćanje Iranaca u Srbiju. Osvrnuo se i na spekulacije o navodnom "tajnom planu" naseljavanja migranata u bh. entitet RS.

"To je izmišljotina. To se ne može dogoditi i neće se desiti. Rekao sam danas na sjednici da ne želim da se od štaba krije ijedan migrant", rekao je Mektić poručujući političarima da umjesto toga vode računa o bh. migrantima koji odlaze iz BiH.

Dodao je da su državljani BiH među najvećim ekonomskim migrantima u Evropi. Najavio je da će 7. juna biti održana međunarodna konferencija o migracijama na koju su pozvane sve zemlje Jugoistočne Evrope, uključujući Austriju i Mađarsku.

"Na tom sastanku postavit ću pitanja na koja treba dati odgovore. A to je hoćemo li biti korektni i iskreni i hoćemo li se boriti protiv migracija ili kako ćemo prebacivati problem u tuđe dvorište. Ja imam informacije da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranata. Otkud ih onda kod nas pet hiljada", pitao je Mektić dodajući kako onda BiH, Srbija, Hrvatska, Mađarska i Austrija imaju problem, a "ove dole zemlje nemaju".

Istakao je da će predložiti jednu tačku na kojoj će se presjeći migracije te da je najlogičnije da to bude u Grčkoj. On je rekao da BiH neće pristati na to da se migracije presjeku na granici BiH i Hrvatske.

Predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji je rekao da se pomoću migranata pokušava promijeniti nacionalna struktura u BiH, Mektić je odgovorio da on ima pravo "da to odvali", odnosno da ne priča o ekonomiji, kriminalu i korupciji.

"Nijedan jedini azil nismo odobrili. Da stvar bude još gora, oni i ne žele azil. Podnose ga samo kako bi stvorili legalan boravak, nakon čega idu dalje. Sedamdeset posto migranata je već izašlo iz BiH jer oni ne žele ostati ovdje", kazao je Mektić.

Stanovnicima BiH poručio je da nemaju razloga da se brinu, odnosno da se ovaj problem drži pod kontrolom te da Dodik pokušava dovesti u zabludu građane RS-a.

Potvrdio je da je Krizni fond Evropske unije odobrio milion i po eura BiH nakon čega se izvinio Nikoli Špiriću zbog toga što je na prošloj konferenciji rekao kako u problemu s migrantima nema para te da mu nije jasno zbog čega se Špirić interesuje za ovu temu.

"Želim da se izvinim Špiriću, jer evo ima para. Oblizuj se Špiriću, možda šta i ubodeš", rekao je Mektić.