BiH
29

Mektić za Klix.ba: BiH će uskoro potpisati sporazum sa EUROPOL-om

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u razgovoru za Klix.ba je potvrdio da će naša država veoma brzo potpisati izuzetno važan ugovor s Evropskim policijskim uredom EUROPOL-om.

Sporazum o operativnoj podršci i saradnji BiH je sa EUROPOL-om postigla još prošle godine, ali nikada još nije definitivno potpisan. Iako se to trebalo desiti nedavno, Predsjedništvo BiH, koje je trebalo odobriti potpisivanje sporazuma u skladu s novousvojenim mehanizmom koordinacije zatražilo je mišljenje svih deset kantona, zbog čega je potpisivanje odgođeno.

"Na narednoj sjednici Vijeća ministara bit će potvrđen sporazum, jer smo od svih kantona dobili pozitivno mišljenje. Kada definitivno potvrdimo da smo mi sve završili, obavijestit ćemo centralu EUROPOL-a u Hagu, tako da ubrzo možemo očekivati definitivno potpisivanje sporazuma, jer interes imaju i oni, a i mi", istakao je Mektić za Klix.ba.

Potpisivanjem ovog sporazuma BiH postaje dio evropske policije, a naša zemlja imat će i stalnog oficira u sjedištu EUROPOL-a.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark također je izrazio interesovanje da prisustvuje potpisivanju ovog sporazuma, potvrdio je Mektić. Da bi se to moglo desiti ubrzo potvrđuje i interesovanje Evropske komisije koja je požurivala BiH da usaglasi sporazum prije samog potpisivanja.

Potpisivanje tog sporazuma podrazumijeva operativnu i tehničku saradnju s centralom EUROPOL-a, a BiH može biti dio istražnih timova EUROPOL-a kada je riječ o borbi protiv terorizma.