Upozorenje ministra
39

Mektić: Upadamo u krizu jer ne možemo dobiti dodatna sredstva za problem ilegalnih migranata

Piše: I. Č.
Dragan Mektić (Foto: N. G./Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: N. G./Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić osvrnuo se na aktuelne probleme ilegalnih migracija u zemljama Zapadnog Balkana, kazavši da bh. institucije nemaju sluha za takve probleme.

"Moramo zajedno rješavati taj problem, prije svega zemlje Zapadnog Balkana. Tu ima svašta, ne poštuju se sporazumi o readmisiji. Svako gleda ko će veći dio tog problema prebaciti komšiji", kazao je Mektić.

Upozorio je da se znatno povećava broj ilegalnih migranata, a da im granične službe ne dozvoljavaju ulazak u BiH.

"Koridor se proširio iz Trebinja prema istočnom dijelu, Višegradu... Mi ranije nismo bili opterećeni tim problemom. Mi još uvijek nismo u toliko složenoj situaciju da moramo aktivirati plan vezan za migracijsku krizu", istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara je usvojilo informaciju vezanu za ilegalne migracije, a ona je otišla dalje u parlamentarnu proceduru.

"Srbija je nalazila dodatne kapacitete da se protiv toga bori. Mi nemamo razumijevanje za takve stvari. Imamo jednu petinu nepopunjenih radnih mjesta. Mi iscrpljujemo ljude tako što ih sa jednog dijela granice šaljemo na drugi dio granice", rekao je Mektić.

Naveo je da se mora naći način da se stvore kapaciteti, da se popune resursi službi kako bismo mogli pravovremeno reagovati na problem.

"Mi upadamo u jednu krizu jer ne možemo da dobijemo nikakva sredstva. Kojim kapacitetima da se suprotstavimo ovom problemu? I pored toga uspješno se nosimo. To su ocjene međunarodnih organizacija", istakao je Mektić.

Mektić se osvrnuo na izjavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, kazavši da čitava vlast u RS-u ima naopakog i nakaradnog mentora koji je Republiku Srpsku doveo u situaciju kakvu je doveo.

"Ko je doveo Kozake i kome su bili namijenjeni? Bili su namijenjeni neposlušnim Srbima! Ja razmišljam svojom glavom, za razliku od njih koji imaju svoje mentore", kazao je Mektić.

Naveo je da je došlo 120 Kozaka koji su bili namijenjeni za pravljenje incidentne situacije.

"Zašto ih je MUP prevozio kombijima. Vidite li da se prave crne liste?! Ima snimak. Ne treba vam drugi dokaz", rekao je Mektić.

Istakao je da je godinama govorio o islamskom radikalizmu, terorizmu, odlascima u Siriju.

"Čisto gledam šta je sigurnosni problem. Od tih ljudi koji su dolazili 16 ih je procesuirano", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, ilegalni migranti nisu direktna prijetnja za Bosnu i Hercegovinu i njihova namjera je da to bude tranzitna zemlja preko koje će preći.

Ministar sigurnosti BiH se osvrnuo na dolazak Noćnih vukova, za koje kaže da mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju.

"Nemam ja problem s tim što su oni bajkeri. Imam problem što mogu biti zloupotrijebljeni na dan izbora. I ja sam bajker pa su na RTRS-u objavili moju fotografiju kako vozim bez kacige. To je bila glavna vijest", istakao je Mektić u šaljivom maniru.

Mektić se tokom konferencije za medije osvrnuo na nabavku policijskih uniformi kazavši da želi uniforme vrhunskog kvaliteta.