Korupcija - rak rana
12

Mektić uoči sastanka s Domom lordova: Reći ću da je pravosuđe u koje ulažu novac neefikasno

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako će na današnjem sastanku s britanskim Domom lordova govoriti o stanju u našoj državi kada je u pitanju radikalizam koji susjedne zemlje najčešće spominju, o korupciji i neefikasnosti pravosudnog sistema u BiH.

Mektić je kazao kako će naglasiti da ne dijeli mišljenje s porukama iz okruženja kada je u pitanju broj radikalizovanih osoba jer ni u BiH nije završen model referalnog mehanizma kako bi u potpunosti znali s kojim prijetnjama se suočavamo i o kojem broju radikalnih ljudi je riječ.

"Kazat ću da imamo problem s radikalizmom, da smo imali terorizam i da imamo problem s povratkom naših državljana sa stranih ratišta, te problem kada je u pitanju ukupno provođenje strategije u prevenciji i borbi protiv terorizma. Naglasit ću da je korupcija najveća rak rana ovog društva i prijetnja svim segmentima, te da razara BiH", kazao je Mektić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Istakao je da će se posebno osvrnuti na neefikasan pravosudni sistem jer je poznato da Velika Britanija godinama izdvaja značajna finansijska sredstva kao podršku razvoju pravosudnog sistema u BiH.

"Reći ću im da način na koji daju podršku nema rezultate i da se treba preispitati i kvalitet i kvantitet koji smo dobili od razvoja ovakvog pravosudnog sistema, ukazati na slabosti tog sistema, prije svega Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i probleme u vezi sa imenovanjem nosioca javnih funkcija jer ne postoje kriteriji koji će garantovati kvalitet i profesionalizam. Zamolit ću ih da novac koji ulažu u pravosudni sistem usmjere na drugačiji način", rekao je Mektić.

Od Doma lordova tražit će da im pravosudni sistem podnosi izvještaje o rezultatima jer, smatra Mektić, takva podrška se mora očitovati kroz konkretne rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, presudama u ozbiljnim predmetima, zaplijenjenom imovinom itd.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Sada ovisimo o dobroj volji Tužilaštva BiH i nemamo borbu protiv korupcije. Tužilaštvo BiH zajedno sa RTRS-om produkuje i pravi afere za koje se poslije ispostavi da su prevara. Oni rade protiv interesa ovog sistema i ne rade ništa u interesu građana. Otvaraju razne istrage i troše novac ovog naroda na gluposti", zaključio je Mektić.

Sastanku s članovima Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova britanskog parlamenta prisustvovat će i direktor SIPA-e Perica Stanić, direktor OSA-e Osman Mehmedagić i pomoćnik direktora Granične policije BiH Slobodan Krstić.