Ko koči reforme
23

Mektić u Parlamentu BiH: Predsjednik VSTV-a potvrdio je da je pod utjecajem SNSD-a

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić kazao je kako je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija svojim postupanjem u odnosu na odluku Ustavnog suda BiH potvrdio da je pod utjecajem SNSD-a.

Pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nalazi se rasprava o Prijedlogu zakona o prestanku mandata VSTV-a BiH u sadašnjem sazivu i to po hitnom zakonodavnom postupku.

Mektić je tokom rasprave o hitnosti postupka kazao kako je ovaj zakon predložio da se razmatra po hitnoj proceduri i da je razloga za hitnost mnogo. Kako kaže, domaćoj javnosti, ali i svim međunarodnim organizacijama je poznato da pravosuđe ne osigurava nikakvu pravnu sigurnost u BiH, već da koči mnoge reforme.

"Bez pravne sigurnosti ne možemo očekivati strane investitore. Vama je svima poznato da mi nismo primili k znanju izvještaje VSTV-a za 2017. i 2018. godinu. Koliko mi je poznato, i ranije se dešavala ista situacija s izvještajima VSTV-a", rekao je Mektić.

Istakao je da je javnost upućena u brojne afere na koje je trebao reagovati VSTV, ali da je reakcija izostala. On je kazao kako ne želi nabrajati sve afere pravosudnog sistema, a koje nanose ogromnu štetu BiH.

"Opća je percepcija da javnost nema nikakvog povjerenja u pravosudni sistem i vladavinu zakona. Ključna i odgovorna institucija u svemu tome je VSTV BiH", kazao je Mektić dodajući da je i Evropska unija davala negativne izvještaje kada je riječ o vladavini prava u našoj zemlji.

Zastupnik SDS-a rekao je da se, šta više, govori o ozbiljnoj korupciji, kriminalu i spregi politike i pravosuđa. On smatra da nema više vremena za čekanje, jer pravosuđe stalno ide iz afere u aferu.

Istakao je da je predsjednik VSTV-a potvrdio da je pod utjecajem politike i to na način da je prihvatio odluku Izvršnog komiteta SNSD-a kada je riječ o odnosu spram, kako kaže, kontroverzne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u bh. entitetu RS.

Inače, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija odazvao se pozivu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da dođe na skup u Istočnom Sarajevu, a na kojem je predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dijelio instrukcije ko treba, a ko ne blokirati odlučivanje u institucijama BiH.

Predsjednik VSTV-a je tim povodom poručio da se samo odazvao na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kao što bi se odazvao i pozivu na sastanak bilo kojeg člana rukovodstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović pozdravio je raspravu o stanju u pravosuđu navodeći da svi podaci govore kako je veoma nizak stepen povjerenja u rad pravosuđa te da će učestvovati u diskusiji o sadržaju predloženog zakona.

Za riječ se javila i šefica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać koja je rekla da je BiH pristupila procesu strukturalnog dijaloga i da je od toga prošlo osam godina. Kako kaže, SNSD kao i stranke koje su u koaliciji sa SNSD-om nisu za ovih osam godina odstupili ni od jednog svog stava, a nisu promijenile ni mišljenje prilikom glasanja o izvještajima o VSTV-u. Ona je rekla kako smatra da predloženi zakon ima veze s određenim sudskim i tužilačkim procesima i da nema nikakve veze s rješavanjem problema.

Zastupnik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako smatra da se o ovoj oblasti treba govoriti argumentima i da nije sklon mišljenju da je to moguće učiniti na tekstu zakona koji je predložio zastupnik Dragan Mektić.

U Prijedlogu zakona predloženo je da mandat aktuelnim članovima VSTV-a BiH prestane s 15. junom 2020. godine, a da najkasnije do 8. juna 2020. godine pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTV-a provedu postupak izbora novih članova VSTV-a BiH.